Mit is mondjak erről a tortáról, hiszen a kép magáért beszél. Nem? 🙂 Nem túl édes, ezért meg lehet belőle enni akár két szeletet is 🙂 Én most két 18 cm-es tortát sütöttem belőle, mivel Anyák napjára Nagymamámnak vittem ajándékba az egyik kis tortát. Szóhoz sem jutott, mikor meglátta <3 De természetesen a hozzávalók egy 25-28 cm-es tortára elegendőek. Érdemes délután elkészíteni, és éjszakára a hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek, na és a mandulás lap megpuhuljon. Nyugodtan nekiállhatnak kezdők is, mivel elkészítés könnyű, és az alábbi recepttel, fázisfotókkal gyerekjáték lesz.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Kókuszos piskóta:
- 7 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 15 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
Mandulás lap:
- 10 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 7 dkg darált mandula
- 7 dkg vaj
Krém:
- 7 tojássárgája
- 6 evőkanál cukor
- 3 cs. tejszín ízű pudingpor (főzős)
- 1 l tej
- 20 dkg fehér csokoládé
- 20 dkg vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Először a kókuszos piskótát készítjük el. Egy nagy tortaformát, vagy mint most én is csináltam, két 18 cm-es tortaformát vajazunk és lisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. A tojásfehérjét a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és jól elkeverjük vele. Ezután hozzáöntjük a kókuszreszeléket és ezzel is alaposan elkeverjük. A tortaformába/formákba öntjük és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Nézzünk rá 20 perc után, és egy tűvel ellenőrizzük. Ha egy nagy tortát sütünk belőle, a sütési idő több lehet. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.
A mandulás laphoz a lisztet, porcukrot és mandulát összekeverjük, majd a vajjal összedolgozzuk. Ha esetleg nem állna össze (nekem összeállt), akkor kevés hideg vizet tehetünk hozzá. Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük krém első felét, mivel ki kell hűteni a pudingot. A tojássárgáját a cukorral elkeverjük, belekeverjük a pudingport is. Egy kevés tejjel csomómentesre keverjük ki, majd hozzáöntjük a maradék tejet is és megfőzzük, besűrítjük. A fehér csokoládét beletesszük és addig keverjük, míg felolvad. Fóliával letakarjuk a tetejét, közvetlenül a krémre tegyük, így nem fog bebőrösödni és hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt újra előmelegítjük 180 fokra. A hűtőből a mandulás tésztát kivesszük és kétfelé vesszük (ha két kis tortát sütünk), de egy esetében egyben hagyjuk. A mandulás tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk akkorára, mint a tortánk lesz. Sülés közben kicsit megfog nőni, de majd a szélét levágjuk, így biztos illeszkedni fog a tortába. Egy sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Mikor elkezd pirulni, akkor van kész. Kivesszük a sütőből és a sütőlemezen hagyjuk teljesen kihűlni. Vigyázzunk, mert nagyon törékeny.
A krémhez a vajat habosra keverjük és a kihűlt pudingot belekeverjük. Jól keverjük össze, ha esetleg a puding kicsit darabos lenne, akkor egy szűrőn passzírozzuk át (következőleg én is így teszek).
A kókuszos piskótatortát vágjuk félbe. A mandulás lapot, ha szükséges vágjuk körbe, hogy akkora legyen, mint a kókuszos piskóta. Az alsó kókuszos lapot tegyük rá egy tortatálra, amin majd kínáljuk a kész tortánkat. Sütőpapírból vágjunk csíkokat és ezt tegyük kicsit a torta széle alá, így majd a végén ezt eltávolítva, nem lesz krémes, kókuszos a tányérunk. 🙂 A krémből a díszítéshez tegyünk félre pár evőkanálnyit, a többit osszuk el a tortán.
Az alsó kókuszos lapot kenjünk meg krémmel, rátesszük a mandulás lapot. Erre is jön egy réteg krém, majd a kókuszos piskóta teteje. A tortánk külsejét vonjuk meg krémmel, az oldalát is. És innentől kezdve, mindenki kedve szerint díszítheti, de íme egy, a képen látható díszítés.
A torta szélét kókuszreszelékkel beszórjuk, majd a maradék krémet csillagcsőrös habzsákba töltjük és kis halmokat, habrózsákat nyomunk a torta tetejére körbe. Itt a habrózsa száma a torta szelet számához igazodjon, tehát annyi habrózsát nyomjunk körbe, ahány szeletes a tortánk. A torta közepére is nyomjunk egy kis halmot. A habrózsák közepére egy-egy rafaello golyót teszünk. Kókuszreszelékkel még a habrózsák között megszórjuk, majd a tortát hűtőbe tesszük és egy éjszakára ott is hagyjuk. A mandulás lap megpuhul, az ízek összeérnek.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Istvan Szamosi
Nagyon nagy kár, hogy én max. vajas kenyeret tudok a konyhában előállítani, különben biztos csinálnék. 😀
Istvan Szamosi
Ennél étvágygerjesztőbb, gusztusosabb dolgot régen láttam. 🙂
Zsuzsi
Nagyon szépen köszönöm kedves szavaid 🙂