Ismét egy különleges zsemlét mutatok be nektek. Bostonban készítették először egy hotelben, amit gondolom már kitaláltatok, hogy hívnak 🙂 Innen ered a neve is. Tökéletes szendvicsalapnak, de bármilyen étel mellé, kenyér helyett. Mikor sültek, kicsit megijedtem, mert a konyhát fánk illat lengte be, de az ízükön ez egyáltalán nem érződött. Szép kis félbehajtott, pufi zsemlék lettek, melyet még melegen megkóstoltunk, isteni, de a maradékot reggelire ettük meg, másnap, akkor is finom volt. Alig várom, hogy egy finom bableves mellé is elkészíthessem, mert nagyon egyszerű és gyors.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 450 g kenyérliszt
- 200 ml tej
- 1 cs. szárított élesztő (7 g)
- 8 g só
- 10 g kristálycukor
- 1 tojás
- 25 g vaj (a tésztába)
- 50 g vaj (a kenéshez)
Elkészítés:
Először is olvasszunk meg 25 g vajat, hogy kicsit hűlni tudjon. A tojást a sóval keverjük el, majd keverjük hozzá a tejet is. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és élesztőt, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat és a tejes keveréket, gyúrjuk össze. Ha szükséges lenne akkor még tejjel lazíthatjuk vagy kevés liszttel megszórhatjuk. Dagasszuk 10 percig, vagy amíg szépen összeáll és a tészta szép sima nem lesz. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm-es vastagságúra. Egy 8 cm-es pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral (én azzal csináltam) köröket szaggatunk ki belőle. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A legvégén, mikor kevés tészta maradt, csak összegyúrjuk és kör alakúra lapítjuk ki (nekem is lett egy utolsó, nem túl szép darab, de a tésztát NEM dobjuk ki!) Kb. 12-13 darab zsemle lesz belőle.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A maradék 50 g olajat olvasszuk fel. Egy fakanál segítségével a nyomjuk be a korongok közepét, kb. 5 mm-es maradjon az aljuk. Az olvasztott vajjal kenjük meg és hajtsuk félbe. Kissé nyomjuk össze a széleit. Tegyük őket egymás mellé szorosan a tepsibe. Kenjük meg a vajjal, majd egy olajozott fóliával takarjuk le és hagyjuk meleg helyen kelni 30 percig.
A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. A megkelt zsemléket a sütőbe toljuk és 15-18 percig sütjük, vagy amíg szépen megbarnulnak. A sütőből kivéve a megmaradt olvasztott vajjal (ami még az 50 g-ből maradt) lekenjük és rácsra téve hagyjuk őket hűlni.
Melegen és hidegen egyaránt finomak.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai