Egy végtelenül egyszerű saláta, melyet a tökmagolajjal tehetünk különlegessé. Imádatom akkor kezdődött, mikor kb. 1 évre elköltöztem Szentgotthárdra, na ott mindenkinél fellelhető ez a finom olaj. Érdemes mindenkinek beszereznie belőle egy kis üveggel! Mutattam már egy paradicsom salátát tökmagolajjal, ez most majdnem olyan, csak újburgonyával 🙂 Már kapható piacokon a finom újburgonya, nem lehetetlen beszerezni, az ára még talán kicsit drága, de ehhez a salátához 4 személyre 1 kg elég. Persze ez egy köret, úgyhogy egy finom husi mellé, nálam a fasírtshusi mellé készült, tökéletes választás.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1kg újburgonya
- 3 lilahagyma
- 3 paradicsom
- 3 dl víz
- 2-3 evőkanál 10 %-os ecet
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 jó nagy csipet só
- ízlés szerint bors (nálam Cayenne)
- 1/2-1 dl tökmagolaj
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, de ne főzzük nagyon puhára, mert akkor teljesen összetörik. Megpucoljuk és vastag karikákra vágjuk (és talán kevésbé törik majd keverésnél, de nem). A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk és felkarikázzuk, pontosabban félkarikákra vágjuk, majd szétszedjük rétegeire (remélem érthető, de a képen látszik). A paradicsom is megmossuk, a zöld részt kivágjuk belőle, félbevágjuk és felszeleteljük.
Elkészítjük a lét. A vizet egy tálba tesszük, beletesszük a sót és 1 kanál cukrot, majd addig keverjük, míg elolvad. Kanalanként hozzákeverjük az ecetet, és mindig megkóstoljuk, hogy elég édes, ecetes-e nekünk. Ha nem elég édes, akkor adunk még hozzá cukrot, amit teljesen feloldunk benne. Az ecettel is így járunk el, ha nem elég ecetes, akkor keverünk még hozzá. A lét ráöntjük a salátára, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk. A tökmagolajjal megöntözzük és keverünk rajta még egyet-kettőt. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük 1-2-3 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tökéletes köret bármilyen hús mellé.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai