Spárga, bacon és sajtszósz, ez a hármas garantáltan sikert hoz, már ha szeretitek a spárgát. Most próbáltam először, de őszintén megvallva, nagyobb ízélményre vágytam a spárga tekintetében. Azért még nem adom fel, készítek belőle más finomságot is 🙂 Most van szezonja, próbáljátok ki!
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 csomag spárga (28 szál volt nekem)
- 10 dkg reszelt sajt
- 7 szelet bacon
Sajtszószhoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (nálam Cayenne)
- ízlés szerint őrölt szerecsendió
- 15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A spárgák végé törjük le ott, ahol érezzük, hogy fás. Ott el fog pattanni, nem kell izgulni 🙂 Mossuk meg és forrásban levő sós vízben 1-2 perc alatt főzzük elő. Szűrőlapáttal szedjük ki, csepegtessük le, majd 4-4 szálat tekerjünk be 1-1 szelet baconnel (nekem ezért 7 kis csomagom lett). Egy tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal, majd tegyük bele a felöltöztetett spárgát. 🙂 A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Elkészítjük a sajtszószt. A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük el, majd öntsünk hozzá egy kevés tejet, amivel gyorsan csomómentesre keverjük. A maradék tejjel öntjük fel, és főzzük addig, míg besűrűsödik. Ízesítsük borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, keverjük össze és főzzük, míg a sajt elolvad. Gyorsan kóstoljuk meg és sózzuk ízlés szerint. Ezzel el is készült a sajtszószunk.
A spárgára öntjük, betakarjuk vele teljesen. Letakarás nélkül (tehát nem kell az alufólia!) betesszük a sütőbe kb. 20-30 percre, amíg szépen elkezd pirulni.
Melegen tálaljuk párolt rizzsel.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai