Azt hiszem, bizton állíthatom, hogy eper nélkül az élet nem élet 🙂 A drága kis kertecskémben, ami még nem szép, de jövőre már az lesz 🙂 , folyamatosan terem az eper. Két nap alatt 1 kg, igaz kicsi, de nagyon zamatos epret szedtem. És már most is van 1/2 kg, szóval készülök a következő epres finomsággal is. Cobblert már többfélét készítettem, volt már szilvás, almás-szőlős, körtés, most pedig itt az epres, amit megbolondítottam csokoládéval és egy kis mentával. Ez a hármas nagyon jól összeillik!
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- tej (amennyit a liszt felvesz, hogy lágy, kanalazható tészta legyen)
Töltelék:
- 1 kg érett eper
- 2 evőkanál barna cukor (és egy kevés a tészta tetejére)
- 2 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
- 3 evőkanál csokoládécsepp
- 5 mentalevél
Elkészítés:
A tésztát állítjuk először össze, mivel a hűtőben kell kicsit pihennie. A lisztet, sót, cukrot és sütőport összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd a tojást is belekeverjük. Apránként öntünk hozzá tejet, amit csak addig adagolunk, míg a tészta összeáll egy ragacsos, de kanalazható masszává. Nem szabad kézzel gyúrni, a lényeg, hogy kanalazható legyen! Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
A töltelékhez az eper zöld szárát, levelét eltávolítjuk, megmossuk, majd megszárítjuk. Egy kb. 35x20cm-es tepsit vagy jénait kivajazunk és beletesszük az epret. Megszórjuk a barna cukorral (itt vegyük figyelembe az eper édességét), összerázzuk, ne keverjük, mert összetörik az eper. A liszttel vagy étkezési keményítővel is megszórjuk, majd összerázzuk, hogy a liszt bevonja az eperszemeket. A csokoládéval megszórjuk, de már nem rázzuk össze. A menta leveleket összetekerjük, majd csíkokra vágjuk, rászórjuk az eper tetejére. Ennyi menta elég, hogy érződjön az íze, de nem nyomja el a csoki és az eper ízét. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és egy kanállal ráhalmozzuk az eperre. Nem baj, ha nem fedi be az egészet, mert sütés közben megnő.
Az előmelegített sütőbe tesszük kb. 30-40 percre, amíg a teteje szépen megpirul. Kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen kínáljuk.
Vaníliasodóval megöntözve melegen jóízűen elfogyasztjuk 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai