Újabb epres recept! Ugye még Ti sem unjátok az epret?! Én egyszerűen nem tudom megunni, hiszen imádom. A kis kertecskémben annyi terem, hogy most már nem csak sütit készítek belőle, hanem lekvárt vagy inkább dzsemet, mert szeretem, ha darabos marad 🙂 Tudom, hogy gyümölcskenyeret inkább aszalt gyümölcsből szokás készíteni, de szerintem friss gyümölcsből finomabb. Ráadásul annyira finom, hogy gyorsan elfogy, nem lesz ideje megromlani.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 175 g liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 20 ml tej
- 175 g cukor
- 3 egész tojás
- 175 g vaj
- 200 g eper
- 50 g darált mogyoró (esetemben dió)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az epret mossuk meg, szárát távolítsuk el, és daraboljuk fel nagyobb darabokra, tehát a kicsiket egyben is hagyhatjuk 🙂 A vajat, ha túl kemény lenne mikróban nagyon rövid idő alatt puhítsuk meg, majd tegyük hozzá a cukrot és keverjük habosra. A tojásokat egy tálban verjük fel, majd apránként a tejjel együtt keverjük a vajas keverékbe. Nem kell sokáig keverni, csak míg szépen összekeveredik. A lisztet keverjük el a sütőporral. Egy fémkanállal vagy egy szilikon lapáttal (én ezt használtam) keverjük bele a lisztet és a darált mogyorót/diót. Majd óvatosan forgassuk bele az epret.
Egy őzgerinc formát vajazzunk és lisztezzük be, majd ebbe kanalazzuk az epres tésztát. Persze, ha van gyümölcskenyér formátok, akkor abban is süthetitek, nekem kicsi van, ezért használtam őzgerinc formát. Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50-60 perc alatt megsütjük. Én 30 perc után egy hústűt szúrtam a tésztába, hogy lássam hogy áll. Még 20 percet sütöttem, de ez sütőtől függ. Akkor jó, ha a tű amit beleszúrunk, tisztán jön ki, tehát nem ragad rá a tészta.
A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan kiborítjuk, ha szükséges egy késsel körbevágjuk. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Viki Kocsis
egyetértek, az eper megunhatatlan 🙂 már van pár üveg eperdzsemem, epres süti most fogyott el, de már kérik az újabb adagot 🙂 szerintem ez lesz az 🙂 már a dzsemet is felkezdték, szóval szerintem kell újabb adagot főznöm, mert nem lesz elég. köszönve a dzsemfixnek, könnyen megvan, és itt egy jó recept ha ti is főztök http://glurl.co/befozok
Zsuzsi
Kedves Viki!
Köszi a tippet, már próbáltam. Nekem túl édes az Dr. Oetker féle eperlekvár, de a Haas bevált 🙂 Nálunk is gyorsan fogy az eper és a belőle készült finomságok 🙂 Remélem, hogy nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk 🙂 Üdv: Zsuzsi