Egy ideje minden reggel kávét iszom, rászoktam 🙂 Így nem volt kérdés, hogy kipróbálom ezt a receptet, ami a kávéhoz is nagyon jól megy reggel. Egyáltalán nem édes, inkább kesernyés, mint a kávé. Most kis adagot sütöttem belőle, de lehet közepeset vagy akár nagyot is, hiszen sokáig eláll. Bármilyen olajos maggal elkészíthető, én most kétfélét tettem bele.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Kicsi:
- 175 g liszt
- 75 ml tej
- 7,5 g sütőpor
- csipetnyi só
- 75 g barna cukor
- 7,5 g kávégranulátum
- 15 ml forró víz
- 1 tojás
- 20 g vaj
- 50 g olajos mag (pekándió, dió, kesudió, mandula stb.)
Közepes:
- 200 g liszt
- 100 ml tej
- 10 g sütőpor
- csipetnyi só
- 100 g barna cukor
- 10 g kávégranulátum
- 15 ml forró víz
- 2 tojás
- 25 g vaj
- 75 g olajos mag (pekándió, dió, kesudió, mandula stb.)
Nagy:
- 280 g liszt
- 160 ml tej
- 15 g sütőpor
- csipetnyi só
- 150 g barna cukor
- 15 g kávégranulátum
- 15 ml forró víz
- 2 tojás
- 40 g vaj
- 115 g olajos mag (pekándió, dió, kesudió, mandula stb.)
Elkészítés:
Teljesen mindegy mekkora méretet készítünk, az elkészítés menete nem változik.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A formát melyben sütni fogjuk, béleljük ki sütőpapírral. Az olajos magokat daraboljuk fel, de ne túl kis darabokra. A lisztet, sütőport és sót szitáljuk egy tálba. Keverjük hozzá a cukrot és a darabolt magokat. Olvasszuk meg a vajat, a forró vízben oldjuk fel a kávégranulátumot, a tojásokat villával enyhén verjük fel. Adjuk a száraz anyagokhoz a kávét, vajat, tejet és tojást. Alaposan keverjük össze, majd kanalazzuk a formába.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük a méretének megfelelő ideig.
A kicsi sütési ideje: 40-45 perc
A közepes sütési ideje: 45-50 perc
A nagy sütési ideje: 55-60 perc
A sütési idő végén ellenőrizzük, hogy átsült-e a süteményünk. Egy tűt szúrjuk a közepébe és ha nem tisztán jön ki, süssük még egy kicsit.
Ha megsült vegyük ki a sütőből, várjunk pár percet, majd fordítsuk ki a formából és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha díszíteni szeretnénk, szórjuk meg porcukorral és a tetejét egy sorban rakjuk ki olajos maggal, annak megfelelően, hogy mit kevertünk a tésztába.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai