Imádom a kelt tésztákat, és imádom a könyvemet, ami telis-tele van jobbnál-jobb, kisebb-nagyobb kihívásokkal teli receptekkel. Ez a kenyér már a kinézetével megfogott, aztán persze az ízével is magával ragadott. Én csak süni kenyérnek hívom, és elárulom. a legfinomabb része a kis kockák a tetején 🙂 Mivel szabadságon voltam két hétig, így elég időm jutott a konyhában tevékenykedni és kivárni a kelesztési időt is, ami valljuk be, este 5 után hazaérve nem igazán lenne kedvünkre való 🙂 De azért hétvégén is el lehet készíteni, nem csak szabadság alatt!
Íme a recept:
Hozzávalók:
Kovászhoz:
- 115 g kenyérliszt (BL 80)
- 120 ml langyos víz
- 7 g friss élesztő
Tésztához:
- 450 g kenyérliszt (BL 80)
- 280 ml langyos víz
- 7 g friss élesztő
- 15 g só
Elkészítés:
A kovásszal kezdjük. Az élesztőt keverjük el a vízzel, majd keverjünk hozzá először annyi lisztet, hogy híg tésztát kapjunk, majd a maradék liszttel és ha szükséges még egy kevéssel dagasszuk lágy tésztává. Dagasszuk 5 percig, majd egy kiolajozott tálba tegyük, fedjük be olajozott fóliával és 5 órát hagyjuk kelni.
A tésztához szükséges élesztőt keverjük el a víz felével, majd keverjük hozzá a többi vizet is. Tegyük bele a megkelt kovászt és addig dagasszuk, míg fel nem oldódik. Apránként adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd ha összeállt a tészta, tegyük lisztezett felülre és dagasszuk lágy tésztává. Tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük be olajozott fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni 1/2-2 órát, míg duplájára nem nő.
Borítsuk lisztezett felülte, dögönyözzük meg, majd formáljuk cipóvá. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral a tésztát tegyük rá. Fedjük be olajozott fóliával és hagyjuk kelni 1 órát, míg a duplájára nő.
Hintsük meg liszttel, majd egy nagyon éles késsel vagdossuk be, hogy kockás mintát kapjunk. Hagyjuk így 10 percet állni.
Közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A kenyeret tegyük be a sütőbe, rögtön permetezzünk a sütőre vizet, továbbá az első 10 percben még 3-szor permetezzük be a sütőbe. 30-40 percig süssük, míg szépen megpirul. Rácsra tévő hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai