Zsuzsi finomságai

  • Kezdőlap
  • Tartalomjegyzék
  • Kapcsolat

Pain Polka, egy francia rusztikus kenyér

2015.06.08. by

Pain Polka2

Imádom a kelt tésztákat, és imádom a könyvemet, ami telis-tele van jobbnál-jobb, kisebb-nagyobb kihívásokkal teli receptekkel. Ez a kenyér már a kinézetével megfogott, aztán persze az ízével is magával ragadott. Én csak süni kenyérnek hívom, és elárulom. a legfinomabb része a kis kockák a tetején 🙂 Mivel szabadságon voltam két hétig, így elég időm jutott a konyhában tevékenykedni és kivárni a kelesztési időt is, ami valljuk be, este 5 után hazaérve nem igazán lenne kedvünkre való 🙂 De azért hétvégén is el lehet készíteni, nem csak szabadság alatt!

Íme a recept:

Pain Polka1

Hozzávalók:

Kovászhoz:

  • 115 g kenyérliszt (BL 80)
  • 120 ml langyos víz
  • 7 g friss élesztő

Tésztához:

  • 450 g kenyérliszt (BL 80)
  • 280 ml langyos víz
  • 7 g friss élesztő
  • 15 g só

Elkészítés:

A kovásszal kezdjük. Az élesztőt keverjük el a vízzel, majd keverjünk hozzá először annyi lisztet, hogy híg tésztát kapjunk, majd a maradék liszttel és ha szükséges még egy kevéssel dagasszuk lágy tésztává. Dagasszuk 5 percig, majd egy kiolajozott tálba tegyük, fedjük be olajozott fóliával és 5 órát hagyjuk kelni.

A tésztához szükséges élesztőt keverjük el a víz felével, majd keverjük hozzá a többi vizet is. Tegyük bele a megkelt kovászt és addig dagasszuk, míg fel nem oldódik. Apránként adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd ha összeállt a tészta, tegyük lisztezett felülre és dagasszuk lágy tésztává. Tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük be olajozott fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni 1/2-2 órát, míg duplájára nem nő.

Borítsuk lisztezett felülte, dögönyözzük meg, majd formáljuk cipóvá. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral a tésztát tegyük rá. Fedjük be olajozott fóliával és hagyjuk kelni 1 órát, míg a duplájára nő.

Hintsük meg liszttel, majd egy nagyon éles késsel vagdossuk be, hogy kockás mintát kapjunk. Hagyjuk így 10 percet állni.

Közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A kenyeret tegyük be a sütőbe, rögtön permetezzünk a sütőre vizet, továbbá az első 10 percben még 3-szor permetezzük be a sütőbe. 30-40 percig süssük, míg szépen megpirul. Rácsra tévő hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Pain PolkaPain Polka 1Pain Polka 2Pain Polka 3Pain Polka 4Pain Polka 5Pain Polka 6Pain Polka 7Pain Polka 8

Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Posted in: Kelt tészták, Kenyerek Tagged: élesztő, kenyérliszt (BL 80)

Bemutatkozás

Köszöntelek kedves Olvasó! Zsuzsi vagyok, a honlap írója. Minden recept, melyet itt találsz kipróbált és saját fotóval illusztrált. Ha kérdésed van fordulj hozzám bátran! Kellemes főzést-sütést kívánok!

Kövess facebook-on is!

Kategóriák

Alapanyagok

alma barna cukor burgonya citrom csirkemell csokoládé cukor dió fahéj fokhagyma főzőtejszín gomba habtejszín húsos szalonna kakaó kenyérliszt (BL 80) kávé lilahagyma liszt mustár méz nutella olívaolaj paradicsom petrezselyem pirospaprika porcukor póréhagyma rum sajt sertéshús szódabikarbóna sárgarépa sütőpor tej tejföl tojás uborka vaj vanília vöröshagyma zsemlemorzsa zsír élesztő újhagyma

Archívum

Szerződi jogvédelem

A weboldalon található írások és fotók saját termékeim, melyekre a szerzői jogvédelemről szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Engedélyem nélküli felhasználásuk jogi következményt von maga után.

Oldalak

  • Kapcsolat
  • Lépésről lépésre, avagy mit értem el eddig
  • Tartalomjegyzék
  • Ti készítettétek, Tőlem :)
  • Újságba bekerült receptjeim
Blogokról. Neked.

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Bloggerek Világa

http://bloggerek-vilaga.blogspot.com/

Bemutatkozás

Köszöntelek kedves Olvasó!
Zsuzsi vagyok, a honlap írója.
Minden recept, melyet itt találsz kipróbált és saját fotóval illusztrált. Ha kérdésed van fordulj hozzám bátran!
Kellemes főzést-sütést kívánok!

Kövess facebook-on is!

Kategória

Alapanyagok

alma barna cukor burgonya citrom csirkemell csokoládé cukor dió fahéj fokhagyma főzőtejszín gomba habtejszín húsos szalonna kakaó kenyérliszt (BL 80) kávé lilahagyma liszt mustár méz nutella olívaolaj paradicsom petrezselyem pirospaprika porcukor póréhagyma rum sajt sertéshús szódabikarbóna sárgarépa sütőpor tej tejföl tojás uborka vaj vanília vöröshagyma zsemlemorzsa zsír élesztő újhagyma

Copyright © 2025 Zsuzsi finomságai.

Delicious WordPress Theme by themehall.com