Buchty

Egy finom, puha és omlós bukta, amit Buchty-nak neveznek cseh nyelven, ami zsemlét jelent. De ezek inkább bukták, amit simán meg is tölthetünk lekvárral. Megjegyzem, Anyósom elkérte a receptjét és ő meg fogja tölteni lekvárral, ha elkészíti 🙂 Én nem tettem bele semmi sem, mert vajjal megkenve fogyasztottam, igaz nem reggelire, mint teszik ezt Németországban és Lengyelországban. Ott ugyanis félbevágva megpirítják és füstölt húsokhoz kínálják. Nekem szendvicsalapként tökéletes, mert se nem sós, se nem édes, a kettő között van félúton. Ti hogyan fogyasztanátok?

Íme recept:

Buchty2

Hozzávalók:

  • 450 g kenyérliszt (BL 80)
  • 5 g só
  • 50 g cukor
  • 90 g vaj (bele a tésztába)
  • 120 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 3 tojás
  • 40 g vaj (a tésztára)

Elkészítés:

A lisztet a sóval összeszitáljuk, majd belekeverjük a cukrot és egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepében.

A vajat felolvasztjuk, beleöntjük a tejet, ha szükséges (tehát forró), kicsit hűlni hagyjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és feloldjuk benne. Beleöntjük a liszt közepébe előkészített mélyedésbe és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű, de folyós tésztává álljon össze. Meghintjük a tetejét liszttel és 30 percig letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni.

A tojások enyhén felverjük, majd 3 részletben belekeverjük a megkelt kovászba. Amint a tojások benne vannak és elkeveredtek a tálban levő liszttel összegyúrjuk a tésztát. Én fakanállal addig kevertem míg lehetett, majd kézzel dagasztottam tovább. Kevés lisztet még adhatunk hozzá, ha szükséges. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha összeállt a tészta egy enyhén olajozott fóliával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 1 és 1/2 órahosszat kelesztjük, ez idő alatt a duplájára nő.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk, megdögönyözzük, majd 16 egyforma részre vágjuk. Minden kis részt kigömbölyítünk, mini cipót készítünk belőle. Ha van akkor egy 20 cm-es négyzet formát kikenünk vajjal, ha nincs, akkor egy tortaformát is használhatunk. Én egy kb. 20×30-as jénait használtam, tökéletesen megfelelt.

A maradék vajat, tehát a 40 g-ot olvasszuk meg, majd a kis gombócokat egyenként forgassuk meg a vajban, majd tegyük a formába, ne túl szorosan egymás mellé, mert még kelni fog. Fedjük be olajozott fóliával és szobahőmérsékleten hagyjuk 1 órát kelni, ez idő alatt szépen összenőnek és felfele terjeszkednek 🙂

A sütőt közben melegítsük elő 190 fokra, a megmaradt vajat olvasszuk fel újra. A megkelt buktákra egyenletesen kanalazzuk rá, majd az előmelegített sütőbe tegyük be és süssük 25 percig vagy amíg szépen megpirul.

A sütőből kivéve nagyon óvatosan, mert forró! fordítsuk ki a formából és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Fogyasszuk kedvünk szerint, magában, szendvicsként, vagy akár húsok mellé.

Jó étvágyat!

Buchty1Buchty 1Buchty 2Buchty 3Buchty 4Buchty 5Buchty 6Buchty 7Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?