A receptek mellett van egy másik mániám, ami igen, MÁNIÁM, olyannyira, hogy este tévézés helyett is olvasok 🙂 Most éppen Joanne Fluke: Hannah Swensen titokzatos eseteit, melyből 13 könyv született. Nem tudom ismeritek-e, de ezekben a könyvekben, nem csak egy történetet mesél el az írónő, hanem a történetben megsütött finomságok receptjeit is leírja. Na innen jött az ötlet, hogy nekem ki kell! próbálnom ezeket a recepteket. Ha pedig kipróbálom, természetes, hogy megosztom veletek, az Olvasóimmal!
Így minden héten jövök egy újabb recepttel a könyvből, így ezzel az első finomsággal meg is nyitom a Süti Éden recepttárát 🙂 Remélem tetszeni fog nektek és kipróbáljátok, na meg elolvassátok a könyvet is.
Részlet Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság című könyvéből:
“Olyan látvány fogadta, amitől hátrahőkölt és nagyot nyelt. Ron LaSalle, a Lake Eden-i futballhős hanyatt feküdt dobozos teherautója ülésén, fehér sapkája a földön hevert, a csiptetőtáblájára tűzött megrendeléseket szétzilálta a szél, s egy Süti Éden zacskó üresen tátongott az ülésen. Az Egzotikus csókok szanaszét hevertek, és Hannah szeme tágra kerekedett, amikor azt látta, hogy Ron még mindig az ő egyik süteményét fogja a kezében.
Aztán a tekintete továbbsiklott, és akkor megpillantotta a szörnyű lyukat, amely ott éktelenkedett a Tej-Vaj Éden feliratú ing kellős közepén: Ron LaSelle-t agyonlőtték.”
Ha kíváncsi vagy a nyomozásra olvasd el a könyvet. Az Egzotikus csók receptjét pedig most megtudhatod, és garantálom, hogy nem lesz halálos! 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 20 dkg vaj
- 25 dkg barna cukor
- 15 dkg fehér csokoládé
- 15 dkg egzotikus aszalt gyümölcs (nálam ananász)
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1/2 dl víz (recept szerint 1-1,5 dl)
Elkészítés:
Először is az aszalt gyümölcsöt és a fehér csokoládét (ha táblás, nem pedig csokicsepp) apróra vágjuk. A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzákeverjük a barna cukrot. Belekeverjük az aprított csokit és aszalt gyümölcsöt. Hozzáadjuk a citromhéjat, elkeverjük, majd a tojásokat. Egy fakanállal elkezdjük a tojásokat elkeverni a liszttel, majd hozzáöntünk 1/2 dl vizet (nekem ennyi víz kellett) és jól eldolgozzuk. Ha szükséges még adhatunk hozzá vizet. Lágy tésztát kell kapnunk, olyat, amit evőkanállal vagy fagyiskanállal adagolunk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Két tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Egy-egy evőkanálnyi vagy fagyiskanálnyi halmokat teszünk egymástól 7-8 cm-es távolságra, mert terülni fognak sütés közben. Egy kanállal kissé ellapítjuk a halmokat, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép sárgára sült a külseje. Én kb. 15 percig sütöttem. Kivesszük a sütőből, 2 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd egy szedőlapáttal áttesszük az előkészített rácsra. Teljesen kihűtjük. A másik tepsivel pedig betesszük a sütőbe 🙂
Fontos, hogy rácson hűtsük ki, mert így egyenletesen hűl ki. A kanál méretétől függ, hogy mekkora kekszeink lesznek, következőleg kiskanállal fogom adagolni, hogy kisebb kekszek süljenek. 🙂
Jó étvágyat!
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai