A receptek mellett van egy másik mániám, ami igen, MÁNIÁM, olyannyira, hogy este tévézés helyett is olvasok 🙂 Most éppen Joanne Fluke: Hannah Swensen titokzatos eseteit, melyből 13 könyv született. Nem tudom ismeritek-e, de ezekben a könyvekben, nem csak egy történetet mesél el az írónő, hanem a történetben megsütött finomságok receptjeit is leírja. Na innen jött az ötlet, hogy nekem ki kell! próbálnom ezeket a recepteket. Ha pedig kipróbálom, természetes, hogy megosztom veletek, az Olvasóimmal!

Így minden héten jövök egy újabb recepttel a könyvből, így ezzel az első finomsággal meg is nyitom a Süti Éden recepttárát 🙂 Remélem tetszeni fog nektek és kipróbáljátok, na meg elolvassátok a könyvet is.

Részlet Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság című könyvéből:

“Olyan látvány fogadta, amitől hátrahőkölt és nagyot nyelt. Ron LaSalle, a Lake Eden-i futballhős hanyatt feküdt dobozos teherautója ülésén, fehér sapkája a földön hevert, a csiptetőtáblájára tűzött megrendeléseket szétzilálta a szél, s egy Süti Éden zacskó üresen tátongott az ülésen. Az Egzotikus csókok szanaszét hevertek, és Hannah szeme tágra kerekedett, amikor azt látta, hogy Ron még mindig az ő egyik süteményét fogja a kezében.
Aztán a tekintete továbbsiklott, és akkor megpillantotta a szörnyű lyukat, amely ott éktelenkedett a Tej-Vaj Éden feliratú ing kellős közepén: Ron LaSelle-t agyonlőtték.”

Ha kíváncsi vagy a nyomozásra olvasd el a könyvet. Az Egzotikus csók receptjét pedig most megtudhatod, és garantálom, hogy nem lesz halálos! 🙂

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg barna cukor
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg egzotikus aszalt gyümölcs (nálam ananász)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 1/2 dl víz (recept szerint 1-1,5 dl)

Elkészítés:

Először is az aszalt gyümölcsöt és a fehér csokoládét (ha táblás, nem pedig csokicsepp) apróra vágjuk. A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzákeverjük a barna cukrot. Belekeverjük az aprított csokit és aszalt gyümölcsöt. Hozzáadjuk a citromhéjat, elkeverjük, majd a tojásokat. Egy fakanállal elkezdjük a tojásokat elkeverni a liszttel, majd hozzáöntünk 1/2 dl vizet (nekem ennyi víz kellett) és jól eldolgozzuk. Ha szükséges még adhatunk hozzá vizet. Lágy tésztát kell kapnunk, olyat, amit evőkanállal vagy fagyiskanállal adagolunk.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Két tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Egy-egy evőkanálnyi vagy fagyiskanálnyi halmokat teszünk egymástól 7-8 cm-es távolságra, mert terülni fognak sütés közben. Egy kanállal kissé ellapítjuk a halmokat, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép sárgára sült a külseje. Én kb. 15 percig sütöttem. Kivesszük a sütőből, 2 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd egy szedőlapáttal áttesszük az előkészített rácsra. Teljesen kihűtjük. A másik tepsivel pedig betesszük a sütőbe 🙂

Fontos, hogy rácson hűtsük ki, mert így egyenletesen hűl ki. A kanál méretétől függ, hogy mekkora kekszeink lesznek, következőleg kiskanállal fogom adagolni, hogy kisebb kekszek süljenek. 🙂

Jó étvágyat!


Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?