Egy újabb kenyér, mert kenyeret sütni otthon, jó! És persze imádok dagasztani és látni, hogy életre kel a tészta 🙂 Ez egy egyszerű, mutatós kenyér. Egyre kell figyelni, hogy ne legyen túl lágy tészta, különben belesüllyed a felső rész vagy eldől, de az ízén persze ez semmit sem változtat.Vasárnap ebédfőzés közben készítettem, úgy hogy bátran álljatok neki Ti is. Csak be kell dagasztani, aztán keleszteni, kicsit formázni és megsütni. Még a rántott hús is elkészült mellette 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 675 g kenyérliszt (BL 80)
- 400 ml langyos víz
- 20 g friss élesztő
- 10 g só
Elkészítés:
A lisztet a sóval szitáljuk egy nagy tálba, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe.
Az élesztőt 150 ml langyos vízben oldjuk fel. Majd öntsük a liszt közepébe és a maradék vizet is öntsük bele. A tálban gyúrjuk addig, míg az összes nedvességet felszívja a liszt, majd öntsük enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk össze. Ha összeállt, dagasszuk kb. 10 percig, míg a tészta szép egyenletes és rugalmas lesz. Egy kiolajozott tálba tegyük, fedjük le enyhén megolajozott fóliával és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 2-3 percig gyúrjuk. Osszuk a tésztát egyharmad és kétharmad részre, formázzunk cipót belőlük. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral és enyhén olajozzuk be. Tegyük az egyik cipót az egyik tepsire, a másikat a másikra. Fedjük be 1-1 tállal és hagyjuk 30 percig kelni. Ne kelesszük túl, mert a tészta összedőlhet, mikor egymásra tesszük.
Finoman lapítsuk le a nagyobbik cipó tetejét és egy 4 cm-es keresztet vágjunk a közepre. Kenjük meg egy kis vízzel, majd a kisebb cipót helyezzük rá. Hüvelyk,-mutató és középső ujjunkkal óvatosan lyukasszuk át a felső cipó közepét, le az alsó cipó belsejéig, de ne menjünk le az aljáig! Fedjük be egy tállal és hagyjuk kelni 10 percig.
A sütőt közben melegítsük elő 220 fokra. A tésztát 5 cm-enként egy ollóval vagdossuk be, úgy szebb lesz, de ez el is hagyható. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 35-40 percig, illetve addig míg szépen megpirul és az alját megütögetve tompa hangot ad. Óvatosan ütögessük, mert nagyon forró!
Helyezzük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
nekem az élesztő sok ennyi liszthez, mikor én sütök… igaz az nem gyors kenyér, mert előző nap kezdem.. akkor egy kiló liszthez 3 dkg élesztőt használok… szóval kenyeret nem lehet gyorsan sütni annak idő kell…az én kenyerem még 3 nap múlva is finom… általában 3 naponta sütök… már 10éve nem vettem boltit
Kedves Valéria!
Ez kenyér sem hipp-hopp készült, de van olyan receptem is. Nekem nem volt élesztőízű a kenyerem, így nem találtam soknak, de biztosan elkészíthető kevesebb élesztővel is 3 nap után is finom, tapasztalatból mondom. Üdv:Zsuzsi
Nagyon sokan próbálkoznak kenyérsütéssel odahaza kisebb nagyobb sikerrel.Sajnos a “zsuzsi finomságai”ban megadott receptúra alapján nem süthető kenyér. Ugyanis a “kenyér”nek nevezett termék alapvető jellemzője a 3.5 savfok ami csak mesterséges tejsav adagolásával,vagy természetes úton kovászolással érhető el.Tehát a receptúrában megadott “kenyér” maximum egy napig ehető ezt követően sajnos megnyúlósodik s ezáltal ehetetlenné válik.
Egy élelmszeripari mérnök
Kedves Zsuzsa!
Ez recept is és többi is kipróbált recept. E recept alapján is kenyér készült, méghozza Brit kenyér. 3. napja esszük a kenyeret és teljes mértékben fogyasztható. Nem lett nyúlós, mint ahogy Ön írta.
Üdvözlettel: Zsuzsi