A klasszikus gyümölcstorta receptje: piskótalap, vaníliás puding, idénygyümölcs és zselatin. Persze itt mindenki saját ízlése szerint készítheti. Nekem van saját bevált piskóta receptem, ettől sosem térek el, kivéve mikor mégis 😛 🙂 A vaníliás puding időszűkében most porból készült, de természetesen készíthetjük saját magunk is, hozok majd később egy finom receptet rá. A gyümölcsök mindig az idénynek megfelelőek. A zselatin a tetejéről pedig, akár el is hagyható. Most következzen az én gyümölcstorta receptem, melyet a születésnapomra készítettem. Rögtön kettő is kellett belőle, mert az első hipp-hopp elfogyott, így másnap sütöttem egy másikat, hogy megtudjam kínálni a vendégeimet. Amilyen egyszerű, olyan nagy sikert arattam vele 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Piskóta:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1/2 cs. vaníliás cukor (vagy 1 kk. házi vaníliás cukor)
- 1/2 cs. sütőpor
- 2,5 evőkanál víz
- 2 tojás
Krém:
- 1 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 evőkanál cukor
- 4 dl tej
Gyümölcsök:
- 1 érett őszibarack
- 10-15 dkg szeder
Tetejére:
- 1 kis csomag Dr. Oetker tortazselé (színtelen)
- 2,5 dl víz
- 2 csapott evőkanál cukor
Elkészítés:
A piteformánk előkészítésével kezdjük. Vajjal kikenjük és liszttel beszórjuk, félretesszük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük habbá. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és vízzel keverjük jól össze, addig keverjük, míg elkezd kifehéredni. Adjuk hozzá apránként a lisztet, keverjük csomómentesre. Egy kanál tojáshabbal lazítsuk fel, majd a többi habot egy kanál segítségével forgassuk bele (így nem törik szét a hab). Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre. Az idő leteltekor ellenőrizzük egy tűvel, hogy átsült-e a piskótánk. Ha nem süssük még egy kicsit. A kész piskótát vegyük ki a sütőből, majd a formából is vegyük ki óvatosan, mert forró!, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a pudingot. A cukorral elkeverjük a pudingport, majd kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet is hozzáadjuk, majd felforraljuk és 1-2 perc alatt besűrítjük. Közben folyamatosan keverjük, nehogy leégjen. Persze a csomagoláson is le van írva hogyan kell, de ott másként, én mindig így készítem 🙂
A piskótát egy szép tortatálra helyezzük, majd a még forró, folyékony pudingot ráöntjük és szépen elkenjük a tetején.
Az őszibarackot megpucoljuk, félbevágjuk és a magját eltávolítjuk. Felszeleteljük, majd a torta szélére, körben elrendezzük. A friss szedret megmossuk, lecsepegtetjük és a torta közepére halmozzuk. Ha fagyasztottat használunk, azt természeten kiolvasztjuk és szintén lecsepegtetjük.
A zselatint elkeverjük a cukorral, majd a vízzel csomómentesre keverjük. Felforraljuk és 1 percig főzzük, folyamatos keverés mellet. Hagyjuk kicsit hűlni. Mikor már úgy látjuk, hogy kezd kocsonyásodni ráöntjük a tortánkra. Nem baj, ha lefolyik, mikor megdermed, szépen eltávolítjuk a tortatálról 🙂
Hűtőbe tesszük és jól behűtve tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai