Szögezzük le, hogy ez egy finom saláta és sem a farmerekhez, sem a nadrágjukhoz nincs köze! 🙂 Ellenben nagyon finom és egyszerű alapanyagokból készül, van benne egy kis hús is, de ettől függetlenül tökéletes bármilyen sült hús mellé köretként vagy salátaként. Ha valaki nem szereti a lilahagymát használhat helyette póréhagymát vagy újhagymát, metélőhagyma helyett petrezselymet csak és a tarja helyett bármilyen más füstölt, főtt hús tökéletes. A retek pedig elhagyható, hiszen nem egész évben kapható (én sem kaptam, pedig még biztosan van).
Íme a recept:
Hozzávalók:
Salátához:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2 lilahagyma
- 1/2 kígyóuborka
- 2-3 db hónapos retek (elhagyható, nekem sem volt)
- 15 dkg főtt, füstölt tarja
- 1/2 csokor metélőhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem (vagy 1 csokor, ha metélőhagyma helyett is ezt használjuk)
Salátaléhez:
- 1,5 dl víz
- 1 kiskanál porcukor
- 1 kiskanál ételecet (10%-os)
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt bors (nálam Cayenne)
Elkészítés:
A káposztát 3-4 vágással rövidebbre aprítjuk egy tálba tesszük. A lilahagymát megpucoljuk, karikákra vágjuk és gyűrűire szedjük, a káposztához adjuk. Az uborkát megmossuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük, a tálba tesszük. Ha kapunk retket, akkor megmossuk, szárát eltávolítjuk, majd kettévágjuk és félkarikákra vágjuk, mint az uborkát. Hozzáadjuk a többi tálban levő zöldséghez. A füstölt húst kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Beletesszük a tálba, majd jól összekeverjük.
A metélőhagymát és petrezselymet összeaprítjuk és belekeverjük a salátába.
Elkészítjük a saláta levét. A vízben feloldjuk a cukrot, sót és ecetet, majd hozzákeverjük a borsot. Ráöntjük a salátára, összekeverjük, lefedjük fóliával a tálat, majd hűtőbe tesszük és 1-2 órán át érleljük.
Sült, rántott vagy grillezett húsok mellé kínáljuk.
Jó étvágyat!
Forrás: 33 Saláta lépésről lépésre a Totem Kiadótól
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai