Újabb hét, újabb hétfő, újabb Süti Éden recept! Ezúttal egy romantikus, bár a végén elárulom, hogy mire használhatjátok, ha még sem jönne be a romantika 🙂 Múlt héten megmutattam az Egzotikus csók receptjét, ami a könyv címében is szerepel, de szerencsére nem csak ez az egy recept található meg a könyvben 🙂 Ez a keksz egy finom gyömbéres keksz, melynek a neve is lehetne Gyömbéres keksz, de Hannah Romantikus tallérnak nevezte el.
Íme recept:
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 25 dkg barna cukor
- 1 nagy tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt gyömbér (szerintem 1 is elég belőle)
- 35 dkg liszt
- kristálycukor a hempergetéshez
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg mikróban, majd keverjük el benne a cukrot. Hagyjuk kicsit hűlni, közben a tojást villával verjük fel. Adjuk a vajas keverékhez, jól keverjük el. A sütőport, sót és őrölt gyömbért is keverjük bele a tésztába. A lisztet egy fakanál segítségével keverjük bele a tésztába. Addig keverjük, míg teljesen elkeveredik a liszt. Az eredeti recept szerint most tegyük a tésztát letakarva a hűtőbe legalább 1 órára, de jobb, ha egész éjszakára.
Tapasztalatom szerint nem szükséges hűteni, simán lehet belőle azonnal kis golyókat formázni, de ha mégsem akkor tegyük a hűtőbe egy kevés időre. Sokra nem érdemes, mert nagyon megkeményedik.
Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt pedig melegítsük elő 190 fokra. Egy kistányérba készítsünk elő kristálycukrot. A tésztából kis golyókat (tetszés szerinti méret) formázunk, akár sima kézzel, akár vizes kézzel, kinek melyik a jobb. A kis golyókat a kristálycukorban meghempergetjük, úgy, hogy mindenhol befedje. A tepsibe tesszük és egy spatulával lelapítjuk. A kekszek között hagyjunk kb. 6-7 cm-es távolságot, hogy sütés közben ne ragadjanak össze.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 10-12 percig vagy amíg szépen megpirulnak, nekem ez kb. 15 perc volt. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 1 percig a tepsiben, majd szedjük át rácsra, hogy ott hűljön ki teljesen, így nem fog ragadni (elvileg a tepsiben kihűtve ragadni fog, de nem próbáltam ki:) ).
Jó étvágyat!
Akkor most elárulom, hogy mire használhatjátok még, ha esetleg nem jönne be a romantika 🙂 Simán lehet vele dobálózni egy veszekedés közepette, olyan kemények lesznek. 😀 Na ez csak a vicc része volt, senki ne próbálja ki!
A kekszek viszont tényleg kőkemények lettek, így még a nagyon erős foggal rendelkező fogyasztóknak is azt ajánlom, hogy teába, kávéba mártogatva esetleg mikróban pár pillanat alatt megmelegítve varázsolják puhává és így fogyasszák el. Egyébként nagyon finom, megéri elkészíteni, még a keménysége ellenére is.
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai