Itt a piszkeszezon. Több néven is ismert, én a piszkét használom, de hívhatjuk egresnek, brüszkének, pöszmétének, köszmétének 🙂 A lényeg, hogy ez a savanykás, bár lehet édes is, ha nagyon megért, gyümölcs nagyon finom. Már a fagyasztómban csücsül és várja a telet 4 kg-nyi és már tervben van hétvégére a lekvárfőzési is, természetesen piszkelekvár. Most pedig piszkeszószt készítettem, amihez egy egyszerű rántott husit készítettem. Együtt mennyei vacsora lett belőle.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Piszkeszósz:
- 1 kg tisztított piszke
- 8 evőkanál cukor (de ízlés szerint kevesebb, több is lehet)
- 2 evőkanál liszt
- 500 ml víz
- 200 ml tej
- csipet só
Párizsi bundába bújt pipicicihez:
- 2 egész, de csontozott csirkemell
- liszt
- tojás
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A piszkét egy lábasba tesszük, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot és a csipet sót, majd összekeverjük és dinszteljük. Kb. 5-10 percig dinszteljük, addig, míg szépen levet ereszt. Félrehúzzuk a tűzről és rászórjuk a lisztet, majd belekeverjük. Felöntjük a vízzel és felforraljuk, majd addig főzzük, míg a piszke megpuhul. A tejet beleöntjük nagyon óvatosan, kanalanként hozzáadva, nehogy összerántsa a savanyú lé és folyamatosan keverjük bele. Kis lángon legyen, úgy adjuk hozzá a tejet. A tejjel összeforraljuk, majd megkóstoljuk, ha szükséges még cukrozzuk. Ezzel a piszkeszósz készen is van. 🙂
Tipp: ha nem vagyunk biztosak benne, hogy csomómentesre el tudjuk keverni a lisztet, akkor a tejjel keverjük el, tehát habarást készítünk, és akkor adjuk hozzá, mikor a tejet adnánk. Majd jól forraljuk össze.
A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk csíkokra, sózzuk és hagyjuk kicsit állni. Egy zacskóba szórjuk bele a lisztet, tegyük bele a csirkemellet, fogjuk be a zacskó száját és jól rázzuk össze 🙂 Ezzel a módszerrel nem leszünk maszatosak és edényt sem kell koszolni 🙂
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat. Verjük fel a tojásokat, itt a tojás mennyisége a csirkehústól függ. A csirkemellcsíkokat mártsuk a tojásba, majd tegyük rögtön a forró olajba. Süssük jól át, majd egy papírszalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olajat az felszívja.
A párizsi bunda azt jelenti, hogy lisztbe és tojásba burkoljuk a húst, nem teszünk rá prézlit.
A piszkeszószt a párizsi bundába bújt pipicicivel fogyasztjuk 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai