Ismét itt vagyok egy újabb Süti Éden recepttel. Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészülő rágcsa ez, ami, amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fog fogyni! 🙂 A dió bármilyen dió lehet, én is kesudiót használtam, mert az volt otthon (na és elég drága a pekándió).
Ez már a harmadik recept a könyvből, kíváncsi lennék a visszajelzéseitekre, nyugodtan írjátok meg, hogy tetszettek eddig a Süti Éden receptek, esetleg valaki el kezdte olvasni a könyvet is? 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 30 dkg barna cukor (nálam most kristálycukor, mert az volt otthon)
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 1/2 teáskanál vaníliaaroma
- 10 dkg pekándió (vagy másfajta dió)
- 30 dkg liszt
Elkészítés:
A diót (esetemben kesudiót) apróra vágjuk, félretesszük. A vajat egy tálban (amiben majd kikeverjük a tésztát) felolvasztjuk mikróban. A cukorral alaposan elkeverjük, hagyjuk visszahűlni. A tojást villával felverjük, majd belekeverjük a cukros vajba. Hozzáadjuk a sót, vaníliaromát, sütőport és diót. Elkeverjük, majd a liszt felét belekeverjük. Hozzáadjuk a liszt másik felét is és alaposan, hogy a liszt teljesen elkeveredjen, összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral és két kiskanál segítségével kis diónyi golyókat (nem szabályos golyókat 🙂 ) formálunk a tésztából. A sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól 6-7 cm-es távolságban, mert nőni fognak sütés közben. Egy nagy kanállal vagy spatulával lelapítjuk kissé a golyókat. Figyelem! A kanalat vagy spatulát minden golyólapítás előtt olajjal kenjünk be, így nem fog ráragadni a tészta, ellenkező esetben az egész tészta a kanálhoz tapad.
Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10-12 perc alatt megsütjük. 1 percig hagyjuk a tepsiben, majd rácsra szedjük és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Nekem 4 tepsinyi mennyiség lett, így mikor kivettem az egyiket, betettem a másikat, majd a kivett tepsibe tettem a következő adag sütnivalót. 🙂
A kihűlt kekszeket jól záródó dobozba tesszük és ott tároljuk, hogy ne puhuljanak meg.
Jó étvágyat!
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai