Nem olyan régóta iszom rendszeres (reggel 1 adag, jó sok tejjel) kávét, de most a hőségre való tekintettel hétvégén elkészítettem a jeges változatát. Azt kell, hogy mondjam, nagyon jól esett. Kár, hogy reggel lusta vagyok felkelni hamarabb, hogy elkészíthessem, bár, ezt meginni sem jó hipp-hopp, ki kell élvezni. 🙂 Így nekem marad a hétvégi ebéd utáni jegeskávé, Páromnak pedig bármikor, mivel ő simán alszik a kávé elfogyasztása után is, én nem 🙂 Sokféle jeges kávé elkészítési mód létezik, nekünk ez most nagyon bejött, bár biztosan fogok még kísérletezni.
Íme a recept:
Hozzávalók 2 főre:
- kávéból készült jégkocka
- 2 dl kávé
- 1 dl tej
- ízlés szerint cukor (nálam 8 kiskanál)
- 2 gombóc vaníliafagyi
- 2 evőkanálnyi tejszínhab (de több is lehet 🙂 )
- kakaópor (cukor nélküli)
- töltött ostyarúd a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés:
A kávés jégkockához főzzük le a kávét, majd hűtsük ki. A jégkockakészítőbe tegyük a kávét és fagyasszuk le. A jégkockát érdemes hamarabb elkészíteni, mert eláll, viszont idő kell, hogy megfagyjon!
A 2 dl kávét elkészítjük, ízesítjük a cukorral, belekeverjük a tejet, majd hűtőben lehűtjük. Nem muszáj lehűteni, ha nem tudunk várni, mert a jégkocka és a fagyi, úgyis lehűti 🙂
Ha minden fagyasztást vagy hűtést igénylő kávénk kész van, összeállítjuk a mennyei, hűsítő nedűnket.
Fogunk két szép magas poharat, én vettem direkt jegeskávéhoz való poharat, mert nem tudtam ellenállni nekik 🙂 Na szóval fogunk két magas falú poharat. Beleteszünk ízlés szerint jégkockát, majd a tetejére teszünk 1-1 gombóc fagyit. Ráöntjük az előkészített kávét, 1-1 kanál tejszínhabot teszünk a tetejére. Megszórjuk kakaóporral, beleállítunk 1-1 ostyarudat, majd jóízűen elfogyasztjuk. Szívószálat és hosszú szárú kanalat is szervírozzunk mell.
Jó hűsölést!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai