Visszatértem 2 hét kihagyás után. Már nagyon hiányzott, de ilyen a nyár, ilyen a szabadság 🙂 Na és mivel is kezdhetném, mint egy Süti Éden recepttel, hiszen tudjátok, ha hétfő, akkor Hannah Swensen egyik finomságát hozom. Egy egyszerű, csokis, nagyon csokis! keksz receptet, ami finom és most nem kőkemény 🙂 Mikor sütitek az első tepsivel, kérlek nézzétek a sütőben a formálódó kekszet, annyira szép. Ahogy szétterül és fehér kis szigetecskék alakulnak ki a sötét kekszen, egyszerűen fenomenális 😀
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 48 db.:
- 20 dkg ét csokoládé (minél nagyobb kakaótartalmú)
- 15 dkg vaj
- 30 dkg barna cukor
- 4 tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 40 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
A vajat és csokoládét egy tálba tesszük, majd a mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Kivesszük, átkeverjük (egy habverővel a legegyszerűbb) és ha még darabos, ha tovább melegítjük. Teljesen simának kell lenni. A barna cukort belekeverjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat egyenként belekeverjük, mindegyik tojást alaposan elkeverünk benne. A vaníliaaromát, sütőport és sót belekeverjük, majd a lisztet apránként egy fakanál segítségével beledolgozzuk. Lefedjük a tálat, majd hűtőbe tesszük minimum 4 órahosszára, de akár egész éjszakára is.
A porcukor egy tálba szitáljuk, két tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztából diónyi golyókat formázunk, amiket a porcukorban meghempergetünk, hogy teljesen bevonja. A tepsibe tesszük egymástól 7-8 cm-es távolságra, mert sütés közben szét fognak terülni. Ez a művelete maszatolással jár, a gyerekeket is be lehet vonni, imádni fogják 🙂
Ha felmelegedett a sütőt, akkor az első tepsivel betehetjük és 14 perc alatt készre sütjük. Mikor kész kivesszük, 2 percig hagyjuk a tepsim, közben a második tepsivel már betehetjük a sütőbe. A 2 perc letelte után rácsra szedjük a kész kekszeket és lapáttal (vigyázz forró!) és ott hagyjuk teljesen kihűlni. A kiürült tepsire egy újabb adag sütésre váró keksz kerül. Ezt a műveletsort addig folytatjuk, míg minden kekszet megsütöttünk.
Tipp: érdemes egy tálcára előkészíteni az összes golyót, így mindig csak tepsire kell őket tenni, ha felszabadul egy. Nem kell kapkodni.
Jó étvágyat!
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai