Újabb recept a Nők Lapja konyha szeptemberi számából. Reggelire készítettem, igaz, fel kell hozzá kelni kicsit előbb, de ha késői reggelire lesz, akkor még korán sem kell kelni 🙂 Egyszerű, kelt tészta, finom töltelék. Laktató, akár a gyerkőcöknek iskolába csomagolni is lehet 1-2 darabot tízóraira vagy uzsonnára.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 3 dl tej
Töltelék:
- 15 dkg zöldborsó
- 17 dkg konzerv kukorica
- 20 dkg natúr krémsajt (elég 10 dkg is)
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 nagy csokor metélőhagyma (elhagyható)
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál tej
- ízlés szerint magok a szóráshoz (nálam lenmag)
Elkészítés:
A tésztát készítjük el először, hiszen duplájára kell kelnie. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Rámorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd a sót körbeszórjuk a lisztre. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk és a tojást is beletesszük. A közepét kicsit összekeverjük, hogy a tojást szétmenjen, majd apránként beledolgozzuk a tejet. Ha nem szükséges (ez függ a liszttől), nem adjuk hozzá mind és értelemszerűen, ha szükséges többet adunk hozzá. Pár perc alatt kidagasztjuk, akkor jó, ha szép egyenletes, ruganyos a tészta. Kelesztőtálba vagy sima tálba tesszük és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a borsót. Forrásban levő, sós vízben puhára főzzük. A füstölt sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd fél cm vékonyságú téglalappá nyújtjuk. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
Megkenjük a tésztát a sajtkrémmel. A borsót és kukoricát összekeverjük, ha van, akkor az apróra vágott metélőhagymát is belekeverjük. A sajtkrémmel megkent tésztára szórjuk, majd a reszelt sajtot a tetejére szórjuk. A hosszabb oldalánál fogva feltekerjük a tésztát. Kb. 5 cm vastagságú csigákat vágunk belőle (jó vastag csiga lesz 🙂 ) és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól kis távolságra, hogy ne süljenek össze. Elvileg 20 db-nak kellene kijönnie belőle, de nekem csak 9 db lett, bár azok szép nagyok 🙂 Egy fakanál nyelével nyomkodjuk le a csigák közepét. (Nálam ez sütés közben eltűnt).
A tojássárgáját és a tejet összekeverjük. A tojásfehérjét fagyasszuk le. A lenyomkodott tészták tetejét megkenjük, majd megszórjuk a maggal.
Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirult a teteje.
Egy pohár kakaóval tökéletes reggeli!
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai