Szilva, szilva és szilva! 🙂 Itt a szilvaszezon, nem csak befőttnek és lekvárnak való. Torta is készülhet belőle, nem is akármilyen, csokis! De akár krém nélkül magában is finom a tortalap, hiszen belesütjük a szilvát. A képen két torta látszik, de az azért alakult így, mert kicsi volt a tortaformám, így a három lapból csak kettőt tettem egymásra, a harmadikat hagytam egyedül. Így is magas lett a torta 🙂 De nem baj 😛 Ez a recept is, mint a héten eddig mindegyik a Nők Lapja konyha szeptemberi számából készült.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 evőkanál kakaópor (jó minőségű, sötét)
- 35 dkg cukor
- 1,2 dl natúr joghurt
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 25 dkg liszt
- 30 dkg magozott szilva
Krém:
- 4 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
- 20 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor (jó minőségű, sötét)
Díszítéshez:
- csokoládé
- szilva
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Sütőpapírral kibélelünk 3 kb. 22 cm-es formát, aminek az oldala kapcsos, tehát levehető. Ha nincs csak egy ilyen formánk, akkor külön-külön sütjük majd meg a lapokat. A lényeg, hogy külön! és minden sütés előtt új, tiszta sütőpapírt tegyünk a formába. Ha nincs 22 cm-es formánk, akkor süthetjük nagyobban vagy kisebben is. Én kisebben sütöttem, azért lett magas a lap, így lett két tortám 🙂
Kezdünk hozzá a tortához!
A szilvát magozzuk kis és vágjuk apró kockákra. Vegyük háromfelé, tehát 10-10-10 dkg-ra.
A vajat, cukort, kakaóport és tejet vízgőz felett megolvasztjuk. Én simán gázon olvasztottam, de kis lángon, hogy ne forrjon fel és utána kicsit visszahűtöttem, hogy a tojás ne főljön meg benne 🙂 A joghurtot és a tojást belekeverjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és sóval, majd belekeverjük az folyadékba. Csomómentesre kikeverjük. A tésztát háromfelé osztjuk és a tortaformába/formákba tesszük. 10-10 dkg szilvát elosztunk a tetején, majd előmelegített sütőbe tesszük.
Az eredeti recept szerint 20-25 percig kell sütni, de nekem nem szilárdult meg egyáltalán ennyi idő alatt, így tovább sütöttem, míg jó lett, egy hústűvel ellenőriztem, mikor tisztán jött ki a tésztából, akkor kész volt. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni. A tésztát kivesszük a formából óvatosan. Először lepattintjuk az oldalát, eltávolítjuk a sütőpapírt, majd kiborítjuk és lehúzzuk az aljáról is a papírt. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a cukorból, pudingporból és tejből hagyományos módon pudingot főzünk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot és jól kikeverjük. A kakaóport beleszitáljuk, majd óvatosan (ne szálljon, mert minden kakaóporos lesz) összekeverjük. A csokoládét mikróban megolvasztjuk, majd ezt is a krémbe keverjük. Érdemes a krémet egy kicsit hű
Most már csak össze kell állítani a tortát. 🙂
Fogunk egy szép tortatálat tányért, tálcát, amin a tortát kínáljuk majd. Az egyik lapot rátesszük, majd a krémmel megkenjük. Rátesszük a második lapot, erre is krém kerül, majd rátesszük a harmadik, egyben utolsó lapot és ezt is megkenjük. A lényeg, hogy a krémet háromfelé osszuk.
Innentől kezdve mindenki kedve szerint díszítheti. Bevonhatja a krémmel az oldalát, ahogy én is tettem. Vagy hagyja csak így ráhalmozva. Csokoládéforgáccsal, vagy olvasztott csokoládéval és szilvával díszítjük. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a krém teljesen megdermedjen.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Ügyi vagy, nagyon jó a csoki díszítés is! 🙂
Köszi Szani! Puszi!