Itt az újabb Süti Éden recept, ami nagyon-nagyon finom és puha és csokis és … 🙂 Ezt tuti máskor is el fogom készíteni. Ezt a kekszet az is megeheti, aki már a kemény kekszet nem szívesen eszi meg. A közepén egy finom meggyszem található, amit természetes bármi mással is helyettesíthettek. Akár más gyümölccsel vagy olajos maggal, mint pl. mandula. De ha nem tesztek a csokoládén kívül bele semmit, akkor sem dől össze a világ 🙂 Egyszóval sokféleképpen variálható.
Íme a recept:
Hozzávalók 40-45 db-hoz:
Tészta:
- 20 dkg vaj
- 40 dkg cukor
- 2 tojás
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál vanília aroma
- 15 dkg kakaópor
- 45 dkg liszt
Töltelék:
- 40-45 szem meggy (befőttből és mag nélkül)
- 2 dkg vaj
- 7 dkg étcsokoládé
- 1/2 dl tej
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A vajat mikróban megolvasztjuk, majd belekeverjük a cukort, hagyjuk kihűlni. A tojásokat is belekeverjük, majd külön-külön, mindig jól elkeverve belekeverjük a szódabikarbónát, sütőport és sót. A kakaóport beleszitáljuk, hogy ne legyenek benne csomók, majd jól elkeverjük. Végül a lisztet is hozzáadjuk és egy fakanállal teljesen elkeverjük. Akkor jó a tészta, ha masszív, kicsit morzsálódós. Nem kell hűteni, hagyjuk a konyhapulton, míg előkészülünk a töltelékkel. Minimum 2 tepsit készítsünk elő és sütőpapírral béleljük ki.
A meggyet, ha szükséges, magozzuk ki és csepegtessük le. A csokiszószhoz a vajat, csokoládét, csipet sót és tejet vízgőz felett melegítsük össze. A porcukrot szitáljuk bele, majd keverjük el. Ha nagyon sűrűnek találnánk (nekem pont jó volt), akkor a meggy levével hígíthatjuk.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra (alsó-felső sütés), és formázzuk meg a tésztát. Formázzunk golyókat (nálam kb. golflabda) a tésztából és tegyük a tepsire kb. 5 cm-es távolságra egymástól, mert sütés közben terülni fog. Most szólok, nem lesz elég a két tepsi, de tudjuk váltogatni majd sütés közben 🙂
A tepsire tett golyókba nyomjunk a hüvelykujjunkkal egy-egy mélyedést. Mindegyik lyukba helyezzünk egy-egy szem kimagozott, lecsepegtetett meggyszemet, majd csorgassunk rá a csokoládészószból, de csak annyit, hogy ne folyjon le a tésztáról.
Az előmelegített sütőbe tegyük be az egyik tepsi, még nyers kekszeket és süssük 12 percig. Ha kisült, tegyük be a másik előkészített tepsit, hogy sülhessenek. A sütőből kivett tepsiről egy szedőlapáttal a kekszeket helyezzük rácsra, hogy teljesen ki tudjanak hűlni. Vigyázzunk, mert a kekszek még nagyon puhák, kihűlés után szilárdulnak meg!
Ha készen vagyunk és kihűltek a kekszek, akkor egy lezárható dobozban biztos eláll több napig, nálunk ez 4 nap volt és semmi baja nem lett!
Jó étvágyat!
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai