Egy nagyszerű keksz receptjét hoztam, amit az interneten találtam. Több helyen is olvastam, de ahonnan én elkészítettem, az nem más, mint Detti, aki régi jó bloggerismerősöm. Ő a Nassolda blog szerkesztője. Ezt a kekszet nem lehetett nem elkészíteni, főleg hogy szeretem a gombát. 🙂 És ne higgyétek, hogy nehéz kialakítani, egyáltalán nem, sőt. A keksz olyan igazi, omlós fajta és bármilyen formát süthettek belőle, de biztosan örülne bárki, ennek a mutatós gombának. A recepthez 2,5 dl-es bögrét használtam.
Íme recept:
Hozzávalók kb. 30 db:
- 23 dkg vaj (szobahőmérsékletű!
- 1 bögre porcukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 bögre liszt
- 1 bögre étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor
Tönkök kialakításához:
- kakaópor (cukrozatlan)
- 1 pohár víz
- 1 üres flakon pl. Dr. Oetker vaníliaaromás
Elkészítés:
A lisztet, étkezési keményítőt és sütőport alaposan összeforgatjuk. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliaaromát és az egyik tojást alaposan belekeverjük. A másik tojást is belekeverjük. Egy fakanál segítségével apránként belekeverjük a lisztet. Ha már a fakanállal nem megy, akkor kézzel gyúrjuk tovább, míg szépen összeáll. Lágy tészta lesz, de könnyen formázható.
Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük alsó-felső sütésprogramra állítva 200 fokra.
A tésztából kis golyókat formálunk és a tepsikbe tesszük, nem túl szorosan egymáshoz, hiszen még terülni fognak és persze sütés közben is kicsit nőnek majd. Amikor a két tepsit kiraktuk a tésztával, ez a mennyiség két tepsinyi lesz, akkor kialakítjuk a tönköket.
Egy pohár vizet készítünk elő, egy kis tálkában pedig a kakaóport 1-2 evőkanálnyit. A kis flakonról levesszük a kupakot, elöblítjük, hogy tiszta legyen. 🙂 A flakon száját belemártjuk a vízbe, majd a kakaóporba, a felesleget lerázzuk róla. Az egyik kis golyó közepébe nyomjuk, majd óvatosan kihúzzuk. Mindegyik tésztába nyomás előtt, vizezzük és mártsuk újra kakaóporba. Ne ijedjünk meg, ha egy két golyónál a kialakított tésztatönk a flakonba ragad. Óvatosan vegyük ki belőle és tegyük a helyére, kicsit lenyomva, összefog sülni.
Az előmelegített sütőbe tesszük az egyik tepsit és 12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hagyjuk a tepsin kicsit pihenni, majd szedjük rácsra. Közben természetesen a másik tepsivel is süssük meg 🙂
Jó gombászkodást és étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai