Eljött ez a nap is! Az 1. könyvből minden receptet elkészítettem 🙂 Jöhet a következő és higgyétek el, van még pár, hiszen 13 részből áll eddig a sorozat 🙂 Párom nagy örömére ez a recept nem keksz volt (kicsit besokallt :P), helyette egy mutatós és finom, a mi Almás piténkre hajazó recept, annyi különbséggel, hogy tojáshab van a tetején és nem tartalmazza a szokásos ízesítőket, gondolok itt a fahéjra. Elkészítése egyszerű és gyors, az alma mennyiségét nyugodtan emeljétek tetszés szerint, én is többet tettem bele 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 24 kockához:
Tészta:
- 20 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Töltelék:
- 4 nagyobb alma (nálam 6)
- 3 tojásfehérje
- 1 citrom leve
- 20 dkg porcukor
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk a mikróban, majd a tojássárgáját belekeverjük. Hozzákeverjük a cukrot, majd a citromhéjat és levet is. A lisztet a sütőporral elkeverjük, apránként belekeverjük a vajas részhez. A végén, mikor már nem keverhető, akkor kézzel összegyúrjuk, kétfelé vesszük. A tészta nagyon lágy, be lehet tenni a hűtőbe kis időre, hogy dermedjen.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütés. Egy tepsit, nálam a gáztepsi volt, sütőpapírral kibélelünk. Nem szükséges, hiszen vajas tészta, de így megspóroljuk a mosogatást 🙂 A tészta egyik felét a tepsi méretére kinyújtjuk, ha szükséges egy keveset elcsenhetünk a másik feléből, nekem is kellett. A tésztát betesszük a sütőbe és 8 perc alatt elősütjük. Kivesszük, de a sütőt nem kapcsoljuk ki!
Közben az almákat megpucoljuk és lereszeljük. Az elősütött tésztán elterítjük. A tojásfehérjét a porcukorral és a citrom levével habbá verjük. Nem lesz olyan kemény, mintha csak simán a fehérjét kevés cukorral felvernénk, de addig verjük (sok idő) amíg már nem folyik. Az alma tetején elkenjük.
A maradék tésztából sodorjunk annyi rudat, hogy szépen be tudjuk rácsozni a sütink tetejét. Az előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg a hab szép, halványbarna színű nem lesz. Ez kb. 25 perc.
Kivesszük a sütőből, majd nagy nehézségek árán, mert fantasztikus illata van, hagyjuk teljesen kihűlni! De tényleg, hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt szépen lehet szeletelni.
Vigyázat!, gyorsan fogy! 🙂
Jó étvágyat!
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai