Újabb étel a nagyvilágból. Mostanában mellőztem az egyik kedvenc szakácskönyv sorozatom, de most újra elővettem. Milyen jól is tettem! 🙂 Ennek a receptnek az örömére végre kipróbálhattam a húsdarálómat is, ami szuperül bevált. Persze a boltban is kapható darált csirkehús, de még is jobb otthon darálni. Nekem az íze egy kicsit a bolognai spagettire hajaz, hiszen paradicsom, bazsalikom és oregánó a fűszerezés, de még sem az! Köretnek pedig elkészíthettem a régóta vágyott kuszkuszt, amit végre egy sima, mindenhol megtalálható boltban szereztem be.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált csirkemell
- 1 evőkanál aprított petrezselyem (persze lehet több is)
- 1 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál bors (így csípős lesz)
Szószhoz:
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (nálam több)
- kevés olaj
- 40 dkg darabolt paradicsom konzerv
- 1,5 dl alaplé vagy fehérbor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
Elkészítés:
Először elkészítjük a csirkehúsgolyókat. A darált húst egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a petrezselymet, tojást, zsemlemorzsát, citrom héjat, sót és borsot. Alaposan keverjük össze, majd egy fóliával letakarva tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon, összedermedjen. Közben elkészítjük a fürdőjét 🙂
A hagymákat megpucoljuk, majd a vöröshagymát finomra aprítjuk vagy kicsit nagyobbra, mint én is, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. Egy lábasban kevés olajat hevítünk, majd a hagymákat beletesszük, kis lángon, lefedve 3 percig pároljuk. A paradicsomot hozzákeverjük, majd hozzáadjuk az alaplét/fehérbort, ízlés szerint só és borsot, a cukrot, az oregánót és a bazsalikomot. Megkeverjük és összefőzzük, közben meg-meg keverjük. Amikor már kb. 5 percet főtt, megkóstoljuk és ha szükséges még fűszerezzük.
A hűtőből kivesszük az ízesített husit, és minimum 12 kis golyót formálunk belőle. A húsgolyót a szószba tesszük, óvatosan megforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a szósz (legjobb, ha ellepi teljesen) és lefedve kb. 20-25 percig pároljuk.
Köretnek zöldborsós kuszkuszt kínálunk hozzá, ennek a receptjét holnap hozom, de persze tökéletes a rizs is.
Az ételt melegen tálaljuk, a kuszkuszra tesszük a húsgolyót és a szósszal meglocsoljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Ötletes, gyors fogások
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai