Nagyon egyszerű kenyér, ami nagyon finom lett! Nehezebb, mint a pékségben kapható vagy a kenyérlisztből készült, de ettől még igazán megéri elkészíteni. Kerestem egy kenyérreceptet, amit már elkészítettem, ezt alakítottam át vagyis a lisztet kicseréltem, az ízesítést pedig magokkal spékeltem meg. 🙂 Kis adaggal kezdtem, de tuti, hogy egy nagy adagot is fogok készíteni, bár egy másik recept alapján. De most megmutatom, ezt hogyan készítettem el.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 7 g szárított élesztő (1 csomag)
- 1 kiskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 45 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 kiskanál só
- 1 marék lenmag
- 1 marék napraforgómag (hántolt, tudjátok szotyi 🙂 )
- kevés olvasztott vaj
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot a langyos vízbe keverjük, majd hagyjuk kicsit állni, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, de a szitán fennakadó maghéjat, csírát is beleöntjük. Azért szitáljuk, hogy levegős legyen. A sót és a magokat belekeverjük, majd egy lyukat készítünk a liszt közepén. Ide öntjük az élesztőt és elkezdjük összegyúrni. Amikor már összeállt, akkor lisztezett felületen gyúrjuk, dagasztjuk kb. 3 percig. Kicsit kemény lesz a tészta.
Megjegyzés: ha úgy érezzük, hogy túl kemény, akkor kevés vizet, ha pedig túl lágy, akkor kevés lisztet adunk még hozzá. Nekem még egy kis víz kellett, de a liszt miatt van, nem kell megijedni, másként viselkedik, mint a sima kenyérliszt.
Egy tálat vagy kelesztőtálat olvasztott vajjal kikenünk, ide tesszük a tésztát, lefedjük és hagyjuk kelni meleg helyen 1 órát.
Egy kenyérsütő formát kikenünk olvasztott vajjal. A megkelt tésztát kiborítjuk enyhén lisztezett felületre, átgyúrjuk, kilapítjuk és feltekerjük. A végeit aláhajtjuk és beletesszük a előkészített formába. Takarjuk le a konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni minimum 20 percig, de legalább addig, míg a formából kidagad. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az olvasztott vajjal kenjük meg a kenyér tetejét, majd a felvert tojással is kenjünk meg. Ha szeretnénk (én igen), akkor szórjuk meg lenmaggal vagy szotyival. Tegyük a sütőbe és süssük 30 percig, amíg a kenyér ütögetésre kongó hangot nem ad. Vegyük ki a formából óvatosan, mert forró! és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ugyanúgy fogyasszuk, mint máskor is a sima kenyeret.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Csudi guszta ez a kenyér! Mostanában én is próbálkozom a fehér lisztet kiváltani teljes kiőrlésűvel. Eddig Limara JBFK kenyérben az 50 dkg kenyérlisztből 20-at teljes kiőrlésűvel helyettesítettem. Nagyon finom lett.
A Te fenti receptedet mindenképpen kipróbálom!
Annyit kérdezhetek, hogy kb mekkora méretű formában sütötted ezt az adagot? És a sütő hőlégkeveréssel vagy nélküle?
Előre is köszi a választ!
Kedves Erika!
Köszönöm szépen. A forma kb. 25 cm-es volt, de lemérem este pontosan és beírom a receptbe. A sütő pedig alsó-felső sütés, nem kell hőlégkeverés.
Üdv: Zsuzsi