Készítettetek már kuszkuszt? Egyáltalán tudjátok mi is az? Akkor következzen egy kis információ:
A kuszkusz (cuoscous) egy berber eredetű étel. Ők készítették el először. Ez egy tésztaétel, amit gríz állagúra darált durumbúzából készítenek kevés víz hozzáadásával, amit utána lisztbe hempergetnek, hogy ne ragadjon össze, majd megszárítják, mint a nálunk szokásos tésztát. Így sokáig eláll. Nálunk inkább az előgőzölt változat kapható, ami megkönnyíti az elkészítését is, hiszen nem igényel főzést. Marokkó, Tunézia és Algéria nemzeti étele, ami nem is csoda, hiszen nagyon finom! Kedvünk szerint ízesíthetjük, attól függően, hogy milyen ételhez kínáljuk. A lényeg, hogy szaftos étel legyen.
A tegnap bemutatott recept a Csirkehúsgolyók zöldfűszeres szószban mellé tökéletes köret volt a zöldborsóval ízesített kuszkusz.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 bögre kuszkusz (nálam ez pont 1 csomag volt)
- kevés vaj
- 2 bögre húsleves
- 1 bögre zöldborsó
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A zöldborsót puhára főzzük, leszűrjük. A vajat megolvasztjuk, majd a kuszkuszt hozzáadjuk, megforgatjuk benne, felöntjük a húslevessel és lefedve hagyjuk állni, míg beszívja a folyadékot. Én egyet forraltam rajta, de ez elhagyható. Amikor a kuszkusz elkészült, hozzákeverjük zöldborsót és ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal, de akár bármilyen más kedvenc fűszerünkkel. A lényeg, hogy keverni CSAK VILLÁVAL! keverjük, hogy a szemek pergősek legyenek, szétváljanak. Ellenkező esetben összetörtjük és pép lesz belőle.
Tálalása egyszerű, adagonként tányérra vagy egy nagy tányérra terítjük az összeset és ráhalmozzuk a közepére a szaftos ételt.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Rózsa Boros
én még sosem készítettem kuszkuszt, de a receptet látva kedvet kaptam hozzá. jó egy kis újítás a konyhában. Ha ti is sokat főztök, egy kis jó dolog, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért. Gyűjtsük az elhasznált sütőolajat, és adjuk le a kijelölt 170 MOL töltőállomás egyikén.
Zsuzsi
Kedves Rózsa!
Remélem neked/nektek is ízleni fog, nekem nagyon bejött. Igen, már gyűjtöm az olajat. A linket én töröltem, mert mint olvasható, linket nem tartalmazhat a komment.
Szép napot!
Zsuzsi