Hogy miért is a Mi palacsintánk?! Azért, mert Gundel Károly nevéhez fűződik, bár eredetileg Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Gundel Károly felvette az étterme étlapjára, Márai palacsintaként szolgálta fel. A Márai házaspár emigrációja után, az államosított éttermekben ezen a néven nem szerepelhetett, így nevezte át Gundel Károly, Gundel palacsintára, ami azóta is sikert arat.
Gondoltam egy merészet hétvégén én is és elkészítettem ezt a finom, de nagyon egyszerű receptet. Több oldalon is rákerestem, van ahol mazsolás és narancshéjat is tesznek bele, van ahol a palacsintákat megtöltik, majd egy serpenyőben a külsejüket megpirítják és így kínálják. Én a saját ízlésünkre formáltam, de ettől még Gundel palacsinta!
Íme a recept:
Hozzávalók:
Palacsinta:
- 1/2 kg liszt
- kb. 1 l tej
- 2-3 teáskanál cukor
- csipetnyi só
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 2 dl habtejszín (minimum 30 %-os)
- ízlés szerint porcukor
- ízlés szerint rum (nálam 3 kiskanál)
Csokoládészósz:
- 10 dkg étcsokoládé
- kb. 1 dl tej
- 1-2 kiskanál rum
Elkészítés:
A palacsintával kezdjük. A liszthez keverjük a cukrot és a sót, majd a tojást. A tejet apránként adagolva hozzákeverjük, de csak annyit, amennyi szükséges, hogy kellő sűrűségű legyen a tésztánk. Csomómentesre keverjük el, ha nem sikerült, akkor egy szűrőn passzírozzuk át. Egy palacsintasütő serpenyőben süssünk belőle palacsintát. Ehhez a recepthez 12 db palacsintára lesz szükség, a többit töltsük meg lekvárral vagy kakaóval, kedvünk szerint.
A töltelékhez keverjük össze a diót, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (a végén még korrigálhatjuk, ha nem elég édes). Majd keverjük el a habtejszínnel és a rummal. Kóstoljuk meg, ha szükséges még tehetünk bele porcukrot.
A palacsintákat (nálam 12 db-hoz lett elegendő) töltsük meg, kenjünk el rajta 1-1 evőkanál tölteléket, majd hajtsuk félbe, majd újból félbe, így kialakítva a jellegzetes háromszög alakot. Tegyük félre és tartsuk melegen, bár én simán megmelegítettem mikróban 🙂
A csokoládészósz rém egyszerű! 😀 A csokit olvasszuk fel, majd a tejjel és a rummal keverjük össze. A tej mennyisége attól függ, milyen sűrűségű szószt szeretnénk.
A palacsintákból 2 db-ot tegyünk egy tányérra, az egyik felét locsoljuk meg a csokoládészósszal, a másik felét szórjuk meg porcukorral, majd tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai