Hétvégére megint havazást ígérnek, de most száz ágra süt a nap! 🙂 Ettől függetlenül a konyhában behavazódhatunk. Ha mással nem is, de ezzel a nagyon porhanyós, nagyon finom, nagyon egyszerű és abbahagyhatatlan hókiflivel. A receptet az drága Nagyikámtól kaptam, az ő kiflije kisebbek szoktak lenni, de most nekem ilyen lett. Következőleg, ami nem sokára újra eljön, mert nem tudtam belőle annyit enni, hogy elég legyen :P, én is kisebbeket gyártok majd, hogy többnek tűnjön 😀 Tölteléke nálam most a házilag, saját magam által eltett szilvalekvár volt, de lehet töltelék nélkül vagy dióval töltve is készíteni.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tésztájához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 40 dkg vaj
- 3 tojássárgája
Töltelékhez:
- szilvalekvár
Bevonathoz:
- porcukor
- vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, citrom héjat, sót és sütőport és összekeverjük. A szobahőmérsékletű vajat kockákra vágjuk, majd a liszttel elmorzsoljuk. A tojássárgáját is beletesszük, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Egy kis lisztet, ha szükséges, nagyon ragadna adhatunk hozzá, de gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj, ne olvadjon meg nagyon, mert akkor túl sok lisztet adagolunk hozzá pluszba. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy tovább, hogy a vaj szépen visszadermedjen.
Lisztezett felületen kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, majd egy tányért ráhelyezve körbevágjuk. Így szép kör alakja lesz, amit annyi darab háromszögre osztunk és vágunk szét, ahány kiflit szeretnénk belőle. Én 8 felé osztottam, így szép nagy kiflijeim lettek.
A háromszög szélesebb részére teszünk egy kiskanálnyi lekvárt, ráhajtjuk kicsit a szélét, majd felcsavarjuk és kicsit meggörbítjük, hogy kifli alakú legyen. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a kifliket kb. 10-15 perc alatt világosra sütjük. Nézzünk rá, mikor látjuk, hogy az alja kezd pirulni, kivehetjük, megsültek. Amíg a kiflik sülnek a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. A megsült, még forró kifliket ebben hempergetjük meg, hogy szépen mindenhol bevonja.
Egy tálcára tesszük és hagyjuk kihűlni. Sokáig eláll, bár nem hiszem, hogy lesz ideje sokáig állni 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai