Az “igazi” brassói sertésből készül, de nekem most kivételesen nem volt itthon csak csirkemellem. Gondoltam, nem a szokásos rántott vagy Dubarry-t készítek belőle. Miért ne lehetne a brassóit csirkéből elkészíteni?! Jelentem, lehet! Gyorsan készen és, nos az íze, hmm…. 🙂 Próbáljátok ki ti is!
Íme a recept:
Hozzávalók:
Pörkölthöz:
- kb. 1 kg csirkemell
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 dl paradicsomlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint majoranna
- kevés pirospaprika, hogy szebb színe legyen
- kevés víz, ha szükséges
Körethez:
- 1-2 kg burgonya
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkehúst megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. Nem kell nagyon vékonyra, harapható legyen. A szalonnát csíkokra, a vöröshagymát megpucoljuk és kockákra vágjuk, a fokhagymát szintén megtisztítjuk, majd nagyon apróra összedaraboljuk. Akár fokhagymanyomón is áttörhetjük.
Egy lábasba tesszük a szalonnát és elkezdjük megsütni. Mikor már elég zsírt eresztett, de nem égett meg!, akkor hozzákeverjük a vöröshagymát és megdinszteljük. A fokhagymát is belekeverjük, majd hozzáöntjük a paradicsomlét. Sóval és borssal ízesítjük.
A húst beletesszük és fehéredésig sütjük. Közben szépen levet ereszt. Rászórunk egy kevés pirospaprikát és első körben, 1 kiskanál majoránnát. Összekeverjük, ha úgy látjuk egy kis vizet öntünk hozzá. Nem kell sok, mert sok lével készülő pörköltet főzünk!
Addig főzzük míg a hús megfő. Közben megkóstoljuk és ízesítjük még sóval, borssal, majoránnával, ha szükséges.
A körethez a burgonyát megpucoljuk és feldaraboljuk tetszés szerint. Bő, forró olajban kisütjük. Ezzel fogjuk kínálni.
A sült burgonyát lehet külön kínálni a brassóihoz, vagy mint én is tettem, hozzákevertem és egyet forraltam rajta. Most nem sütöttem össze, mint a sertésnél, de természetes azt is lehet.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai