Egy nagyszerű pite, mely az angol kocsmák sajátos brit változata. Töklétes a megmaradt főtt vagy sült csirkehús felhasználásának, ha már nem tudunk vele mit kezdeni. Elkészítése egyszerű és nem igényes sok időt. Köretnek párolt zöldségeket és tört vagy sült burgonyát kínáljunk mellé. Na és ne feledkezzünk meg az italról se, igazi kesernyés angol sör dukál mellé! 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g vajas tészta (fagyasztott, persze kiolvasztva)
- 1 tojás (a kenéshez)
Töltelékhez:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 póréhagyma
- 6 dkg vaj
- 25 dkg csiperkegomba (nálam 40 dkg volt)
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 35 dkg főtt vagy sült csirkehús (nálam 50 dkg volt)
- 1 teáskanál szárított kakukkfű (vagy 1 evőkanál friss)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Köretnek:
- tört burgonya
- párolt sárgarépa
- párolt zöldborsó
- párolt zöldbab
Elkészítés:
A sütőt melegítsük el 200 fokra.
Ha friss csirkemellet használunk, mint én is tettem, akkor egy kis zöldségek kíséretében főzzük puhára, de tökéletes az előző napi levesből vagy sültből megmaradt hús is.
Először a tölteléket készítjük el, hiszen a tésztával nem sok dolgunk lesz 🙂
A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük. A vöröshagymát is megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. A póréhagymát is megtisztítjuk, majd karikákra, félkarikákra vágjuk. A gombákat is megtisztítjuk, majd félbe vagy 4-be vágjuk, a méretüktől függ. A tönkjét is daraboljuk fel, ne dobjuk ki!
Tipp: A póréhagymát a legegyszerűbben úgy tudjuk megtisztítani, ha a félbevágjuk, vagy bevágjuk, de nem vágjuk teljesen át, és folyó víz alatt a zöld résznél nagyon ügyelve kimossuk. Szárazra töröljük és már fel is használhatjuk.
A vajat egy lábasban olvasszuk fel, majd a hagymákat tegyük bele és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a gombát, és addig pirítsuk, míg egy kis levet enged. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el és 1 percig pirítsuk, majd vegyük le az edényt a tűzről és öntsük fel a tejjel.
A csirkehúsról a bőrt távolítsuk el, ha van rajta, majd a húst kockázzuk fel. Adjuk a gombás részhez, majd fűszerezzük a kakukkfűvel, sózzuk és borsozzuk.
Most a vajas tésztát osszuk 1/3 és 2/3 részre. A nagyobb részt nyújtsuk ki, majd a piteformát béleljük ki vele úgy, hogy az oldalán kicsit túllógjon.
A tölteléket öntsük bele, igen a lével együtt! A megmaradt tésztát is nyújtsuk ki, majd fedjük le vele a tölteléket. A széletek jól nyomkodjuk össze és formázzuk meg a szélét tetszés szerint.
A tojást verjük fel, majd kenjük meg vele a tésztát. Egy éles késsel, nagyon óvatosan átlósan vagdossuk be, de csak a tészta tetejét, véletlenül se vágjuk át, mert akkor a töltelék leve kifolyik.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig, míg szépen megbarnul a tészta teteje.
Köretnek készítsünk burgonyapürét, és pároljunk zöldségeket. Én zöldbabot, karikára vágott sárgarépát és zöldborsót készítettem a pároló edényemben.
Melegen kínáljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Szárnyasok a sütőből
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai