Ugye mindenki hallotta már, hogy megjelent a Cafeblog bloggereinek közös könyve?! Akár meg is vásárolhatjátok számos könyvesboltban vagy meg is rendelhetitek: Süti vagy nem süti – Több mint 60 gyors és különleges édesség gasztrobloggerektől
Szuper recepteket tartalmaz. Sajnos én nem kerültem bele, mivel nem voltam gépközelben, mikor a recepteket kellett beküldeni a válogatáshoz. Viszont örömmel vetettem bele magam a tesztelésbe 🙂 Így el is készült egy finom keksz, mely amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy 😛
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 12 dkg nádcukor
- 2 tojás
- 12 dkg liszt
- 25 dkg zabpehely
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
- 10 dkg étcsokoládé
- csipet só
- 5 dkg fehér csokoládé (a díszítéshez)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Készítsünk elő két tepsit, melyet béleljünk ki sütőpapírral. Ha nem csokicseppet használunk, akkor daraboljuk fel a csokoládét. A fagyasztott áfonyát pedig olvasszuk ki, de használhatunk frisset is.
A lisztet a sütőporral és sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet is. A vajat kicsit mikróban megolvasztjuk, hogy puha legyen, vagy vegyük ki a hűtőből jóval a használat előtt, hogy szobahőmérsékletű legyen. Én mikróban olvasztottam kicsit. Keverjük jól bele a cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat és keverjük ezt is addig, míg szépen el elegyednek a hozzávalók.
A liszthez keverjük hozzá a csokit is, majd apránként keverjük a vajas részhez. Csomómentesre keverjük ki, adjuk hozzá az áfonyát és óvatosan keverjük össze.
Egymástól nagy távolságokra (kb. 5 cm), mivel terülni fog a tészta sülés közben, diónyi halmokat teszünk a tésztából a sütőpapírra. Egy kanállal, amit kicsit vizezzünk be, hogy ne ragadjon nyomkodjuk le a tésztahalmok tetejét, hogy ne legyenek csúcsosak. Ha van még áfonyánk (tehát nem csak 10 dkg vásároltunk) akkor tegyünk a kekszek tetejére 2-3 szemet.
Az előmelegített sütőben süssük minimum 8-10 percig, míg aranybarnák lesznek, bár én kicsit tovább sütöttem és így sem lett olyan sötét, mint a könyvben, de átsült és finom lett. Ha kisültek, tegyük őket rácsra, míg teljesen kihűlnek.
A csokoládét olvasszuk fel és csorgassuk a kekszek tetejére. Hagyjuk megdermedni, majd jóízűen fogyasszuk el!
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai