Igaz, hogy a sütőtök őszi étel, de azért gondolom sokan vagyunk úgy, hogy marad belőle tavaszra is. Nálam is így alakult, addig-addig spóroltam vele, hogy egész télen kibírja, míg kitavaszodott és elkezdett romlásnak indulni. Mivel sütni nem szerettem volna, így jött az ötlet, hogy levest készítek belőle. És milyen jó ötlet volt. Gyönyörű színe, finom, krémes íze rögtön a kedvenc krémlevesek közé repítette 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 80 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
- 2-3 nagy burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 liter húsleves
- kevés víz (de csak ha nagyon szükséges)
- ízlés szerint főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- kevés olívaolaj (elhagyható)
Tálaláshoz:
- tökmag
- levesgyöngy
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát is megtisztítjuk, majd előbbit kockákra vágjuk, utóbbit fokhagymanyomón áttörjük. A burgonyát megpucoljuk és akkora kockákra vágjuk, mint a tököt.
Egy fazékban felolvasztjuk a vajat az olajjal. Beletesszük a vöröshagymát, majd pár percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, sütőtököt és burgonyát. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 10 percig pároljuk. Hozzáöntjük az alaplevet és vizet, ha szükségesnek találjuk. Én öntöttem hozzá vizet is, de nem lett volna muszáj, ezt a végén láttam be 🙂 Összeforraljuk és addig főzzük, míg minden megpuhul. Ez nagyon gyorsan megvan, kb. 20 perc.
Egy botmixerrel pürésítjük a levesünket. A lángot zárjuk el alatta, ne főljön, miközben pürésítjük.
Ha kész vagyunk, szép sima levest kell kapnunk. Most visszatesszük a tűzre és kevergetés közben hozzáadjuk a tejszínt. Összemelegítjük és kész is van.
Tálaláskor egy tányérba szedünk egy adag levest, amit tökmaggal és levesgyönggyel szórunk meg, majd melegen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai