Első finomság idén, ami a saját kertemből szedett eperből készült. Egyszerű, gyors és finom. Kétféle töltelékkel készült, de az eper mindenhol maradt. A Párom először azt kérdezte, hogy minek tettem az eperhez nutellát, aztán reggel azt látom, hogy még este rájárt 😛 Na most akkor, miért is? Azért mert isteni együtt a kettő! 😀
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 200-300 g eper
- 1 tojás (kenéshez)
- kevés barna cukor vagy kristálycukor (szóráshoz)
Sajtos részhez:
- 150 g krémsajt
Nutellás részhez:
- ízlés szerint nutella (kb. 2-3 evőkanál)
Elkészítés:
Először az epret tisztítsuk meg, majd vágjuk szeletekre. A sütőt melegítsük elő 200 fokra és készítsünk elő egy tepsit, amit sütőpapírral béleljünk ki.
A tésztát osszuk két részre, nekem az egyik kisebbre sikerült, de ez nem volt gond. Az egyik darab tésztát nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra, de arra ügyeljünk, hogy téglalap alakú legyen. Most mérjük le, hogy milyen széles és a kapott összeget osszuk háromfelé. Így kapunk három oszlopot. A középsőre kerül a töltelék, a két szélsőt kb. ujjnyi vastag, ferde csíkokra vágjuk. A két oldalon egyforma számú legyen a tésztacsík.
Példának hozom az én tésztámat. 21×32 cm-es lett az első tésztám, amit 3×7 cm-es részre osztottam. Majd a két szélső részt kb. 17-18 db ferde, ujjnyi vastag részre vágtam.
A kész tészta közepére kenjük a sajtos krémet úgy, hogy ne kenjük végig, mert a két végét kicsit fel kell majd hajtanunk. Most kirakjuk az eperszelettekkel, jó szorosan, majd az egyik végét felhatjuk és a két széléről felváltva behajtogatjuk a tésztát. A másik végéhez érve, az utolsó felhajtásnál, hajtsuk be a tészta végét, így jobban fog tartani. Óvatosan két spatula segítségével helyezzük a tepsi egyik felére.
Most a másik tésztát is nyújtsuk ki, mérjük meg, osszuk három részre, a két szélét ferdén vagdossuk ujjnyi szeletekre. Majd a közepére kenjük a nutellát és rakjuk ki, jó szorosan az eperszeletekkel. Az előzőekben leírt módon hajtsuk a tésztát a töltelékre. Majd helyezzük a tepsi másik felére.
A tojást verjük fel és alaposan kenjük meg a tészták tetejét és oldalát. A cukorral szórjuk meg, és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 30-40 percre, amíg a teteje szépen megbarnul.
Ne ijedjük meg, levet fog ereszteni az eper, a krémsajtból is fog egy kevés kifolyni. Ha megsült, vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
2-3 cm-es szeletekre vágva kínáljuk. Ízlész szerint porcukorral még megszórhatjuk, én nem tettem.
Jó étvágyat!
Megjegyzés: tovább tartott leírni, mint elkészíteni 😀
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai