Ez egy meglepetés reggeli volt. Igaz egy nappal korábban érkezett, de sebaj. 2016. július 3-án lesz 7 azaz hét éve, hogy együtt vagyunk a Párommal. <3 Erre az alkalomra szerettem volna az egyszerű tojásrántottát díszbe öltöztetni. Így is tettem, igaz nem 3-án, hanem 2-án. Ugyanis vasárnap reggel nem lesz időm elkészíteni. Helyette majd mással lepem meg, de cssss… 🙂 Ennek az ételnek az elkészítéséhez is egy videó adta az ötletet.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 4 szelet bacon
- 5-10 dkg sajt
- 1 csipet lenmag (szezámmag)
- 1 tojás
Rántottához:
- 6 tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (nálam színes)
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
Elkészítés:
Ha nektek is fagyasztott tésztát sikerül vásárolnotok, akkor előző este tegyétek a fagyasztóból át a hűtőbe, reggelre kiolvad és lehet vele dolgozni.
Első lépésként készítsünk rántottát. Ezt ízlés szerint, mindenki ahogy szokta, nálam így készül. A vöröshagymát megpucoljuk, tetszés szerint felszeleteljük. Én nem szoktam apróra, szeretjük, ha harapható. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd hagymát kicsit megpuhítjuk rajta. Sózzuk, borsozzuk. Közben a tojásokat feltörjük, felverjük, sózzuk és borsozzuk. Beleöntjük a serpenyőbe és kevergetve megsütjük. Itt is ízlés dolga, hogy lágyra hagyjuk vagy sem, bár mivel még a tésztában is sülni fog, teljesen át fog sülni, nem marad lágy. Ha kész, tegyük félre. Közben a sütőt melegítsek elő 180 fokra.
A leveles tésztát, ha szükséges nyújtsuk ki vékonyra. Nem mértem meg mekkora lett, de úgy is látni fogjuk, hogy ráfér-e a töltelék 🙂 Most a tésztát félbevágjuk, és az egyik felét fonni fogjuk 4-es fonással. De persze lehet 3-as is. A lényeg, hogy a tésztát ne vágjuk teljesen csíkokra, a tetejénél legyen egyben (lásd fázisfotó).
1 tojást verjünk fel, majd egy ecsettel kenjünk meg a tészta szélét, azét amelyiket egyben hagyjuk 🙂 Körben kenjünk meg, a tojás lesz majd a ragasztó. Most a bacont helyezzük el a tészta közepén, ahol nincs lekenve tojással. Halmozzuk rá a rántottát, kicsit nyomkodjuk le, hogy egyenesen legyen a felülete. A sajtot reszeljük le, persze ezt már akár előbb is lehet. Majd szórjunk a rántotta tetejére bőven sajtot. A fonott tésztát tegyük a töltelék tetejére, majd a tojással lekent részt hajtsuk rá és nyomjuk össze kicsit. Az pitét tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Majd kenjük meg a tésztát tojással és szórjuk meg lenmaggal vagy szezámmal vagy amivel szeretnénk.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-30 percig vagy amíg szépen megpirul a tészta. Ha kész, azonnal tálaljuk.
Szeletekre vágva, paradicsommal, paprikával, akár majonézzel, de mindenképpen egy jó nagy pohár tejjel tálaljuk.
Jó étvágya!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Szeretlek Magyarország
[…] A leveles tésztát, ha szükséges nyújtsuk ki vékonyra. Nem mértem meg mekkora lett, de úgy is látni fogjuk, hogy ráfér-e a töltelék. Most a tésztát félbevágjuk, és az egyik felét fonni fogjuk 4-es fonással. De persze lehet 3-as is. A lényeg, hogy a tésztát ne vágjuk teljesen csíkokra, a tetejénél legyen egyben (lásd fázisfotó). […]