Itt a nyár, ami egyenlő a kertben főzéssel. Hétvégén bográcsban főztem és ezt nyugodt szívvel ajánlom neked is kedves olvasó, mert egyszerűen finomabb a bográcsban készült étel! Legyen szó csak egy sima paprikás krumpliról, ha van lehetőséged főzt a szabadban. De most nem erről hozom a receptet, hanem egy sokkal tartalmasabb ételről. Életemben most főztem másodjára bográcsban, csülökpörköltet pedig életemben először. Na és mindent pont a 30. szülinapomon. Ugye mennyi minden összejött egy napra, így garantált volt a siker! 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 3-4 kg sertés csülök (csont nélkül)
- 50-60 dkg vöröshagyma
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 TV paprika
- 2 paradicsom
- 1-2 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4-5 púpos kiskanálnyi pirospaprika
Elkészítés:
Először is mindent készítsünk elő, mivel a bográcsban főzésnél sokkal jobb, ha minden kéznél van. Sőt készítsük elő a bográcsot, annak helyét és ha fával fűtünk alatta, akkor azt is időben gyújtsuk meg. Én gázzal főztem, de így is sokkal finomabb a bográcsban készült étel, viszont jobban szabályozható a tűz. 🙂
A húst ha szeretnénk, akkor már a hentessel vágassuk le a csontról, így egyszerűbb megvenni a kellő mennyiséget is. Én magam vágtam le a csontról. A bőrt nézzük át, a pecsétes, esetleg sérült részt vágjuk ki. Majd vágjuk kockákra a húst. Volt olyan rész, ahol a húson hagytam a bőrt is és úgy kockáztam fel, de volt ahol levágtam és külön a bőrt, külön a húst kockáztam. Így mindenki tud szedni belőle, hiszen nem mindenki szereti a zsíros, bőrös részeket.
A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra. A húsos szalonna bőrét vágjuk le, a szalonnát kis csíkokra vágjuk fel. A paprikát és paradicsomot tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Készítsük elő a fűszereket is és vigyünk mindent ki a kertbe, ahol a bográcsot felállítottuk.
Ha minden kész, kezdjünk hozzá. Amikor a bogrács átmelegedett, tegyük bele a húsos szalonnát és süssük, míg zsírt ereszt. Ekkor tegyük rá a hagymát és pároljuk üvegesre. Jöhet bele a paradicsom és paprika, amivel szintén kicsit pároljuk. Rátesszük a húst és fehéredésig pirítjuk. Közben keverjük sűrűn, nehogy leégjen.
Amikor a hús kellő leves eresztett és szépen kifehéredett, akkor beletesszük a fokhagymát, babérlevet, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Ha úgy látjuk, hogy nem elég a lé a húson, akkor kevés vizet öntünk rá, de mindig csak egy keveset, mert az a jó, ha sűrű szaftos a pörkölt. Hagyjuk felforrni, közben keverjünk rajta, majd ha felforrt, akkor addig főzzük, míg a hús megfő. Közben néha-néha megkeverjük és megkóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük.
Az elejétől kezdve, tehát mikor beletesszük a szalonnát a hús teljes megfőzéséig kb. 3-4 órahossza szükséges. Ez függ a hús korától, attól, hogy mekkora darabokra vágjuk és a tűz intenzitásától. Az a jó, ha kicsit gyöngyözve fő.
Köretnek főtt burgonyát és uborkasalátát kínálunk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai