Ugye szeretitek a zsenge cukkinit? Pár nappal ezelőtt sikerült nagyon zsenge cukkinit vásárolnom. Rögtön tudtam, hogy el fogom tenni télire. Fogtam és bepanírozva lefagyasztottam. Télen csak kiveszem és fagyott állapotban a forró olajban készre sütöm. Annyira zsenge volt, hogy se a magját, se a héját nem távolítottam el. 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- cukkini (nálam 5 zsenge)
- só
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- zacskó és frissentartó fólia
Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk. Természetesen, aki szeretné meg is pucolhatja. A végeit levágjuk, majd tetszőleges vastagságban karikákra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük és alaposan megsózzuk. Hagyjuk állni, míg előkészülünk a panírozáshoz.
Mivel szép kis mennyiség lett a cukkiniből, így egy egyszerű panírozási módot választottam. A lisztet és a zsemlemorzsát 1-1 zacskóba tettem, a tojást egy tálba. A tojást kevés sóval összekeverjük.
A cukkini karikákból egy adagot a liszttel megtöltött zacskóba teszünk, majd a zacskó száját befogjuk és alaposan összerázzuk. Így a cukkinit szépen és gyorsan bevonja a liszt. A lisztből mikor kiemeljük, kicsit rázzuk meg, hogy a felesleges liszt lerázódjon, majd tegyük a tojásba, forgassuk meg, hogy mindenhol érje, majd tegyük a zsemlemorzsával töltött zacskóba. Itt is, mint a lisztnél, fogjuk össze a zacskó száját, majd jól rázzuk össze. A kész, bepanírozott cukkiniket tegyük egy tálra és ezt a műveletet addig folytassuk, míg minden cukkini készen lesz.
Most következik a csomagolás. Frissentartó fóliába tesszük szépen sorban úgy, hogy ne érjenek össze. Tehát minden réteg közé fólia kerüljön. Én úgy csináltam, hogy kiterítettem a fóliát, rátettem egymás mellé 4 cukkinit (ennyi fért el), majd ráhajtottam és egyszer betekertem a fóliával, így tettem rá a következő réteget és fóliáztam újra. Addig folytattam, míg 20 db lett egy csomagban. Alaposan körbetekertem az egészet még egyszer. Így tettem a többi cukkinivel is. Majd mikor készen lettem, 5 kis csomagom lett, akkor egy zacskóba tettem az összeset és mehetett a fagyasztóba.
Télen csak elővesszük, és forró olajban készre sütjük. Nem kell kiolvasztani, fagyottan süssük, úgy nem lesz szottyos, legalábbis remélem 🙂 Anyósomnál nem volt az, de télen majd megírom a tapasztalatom.
Neked milyen ötleted van a cukkini téliesítésére? Nyugodtan írd meg!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai