Sosem sikerült még olyan sajtos rudat sütnöm, ami nem lett kemény, miután kihűlt. Ízre finom volt, de túlságosan ropogós 🙂 Hétvégén egy szülinapi buliba voltunk hivatalosak, ahová felkértek, hogy süssek egy nagy adag sós finomságot. Gondoltam “egy életem, egy halálom, a fejszémet ebbe belevágom”! 🙂 Tuti siker lett! Az alaptészta a Tejfölös pogácsa volt, annyi különbséggel, hogy nem vajjal készítettem. Visszamentem a régi korba, amikor még zsírral készítettek mindent, és nagyon nem bántam meg. Valószínűleg a vaj miatt lett kemény a tésztám, de csak eddig!
Íme a recept:
Hozzávalók, és nem érdemes kevesebbel kezdeni, mert gyorsan fogy:
- 1 kg liszt
- 40-45 dkg zsír
- 4 tojássárgája (fehérje mehet a fagyasztóba)
- 5 dkg élesztő
- kb. 2-3 dl tejföl (liszt függő)
- 2 dl langyos tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Ugyanúgy, mint a Tejfölös pogácsánál, csak vaj helyett zsírral. Az 3. kelesztés után viszont változik a menet.
Tehát, ha a tésztánk utolsó hajtogatása és kelesztése is megtörtént, akkor kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. A félretett tojásfehérjével kicsit megkenjünk, majd alaposan megszórjuk a reszelt sajttal, kicsit rá is nyomkodjuk. Egy késsel felszeleteljük a tésztát kb. 6×1 cm-es rudakká. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a tésztát rudakat beletesszük, de legyen köztük hely. Nem fog mind ráférni, de ez nem baj. Több adagban sütjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, közben a rudaknak lesz ideje még kelni. A felmelegedett sütőbe tesszük az első tepsivel és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha szépen megpirul a sajt. Kivesszük, rácsra tesszük a hűlni és a következő tepsivel már sütjük is. Mikor mind kész, jóízűen elfogyasztjuk!
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai