Folytassuk a mai napot is egy finom húsétellel. Ígérem, a héten már nem lesz több hús 🙂 De ezt muszáj, mivel nagyon finom, bár sokat kell rá várni. Ehetjük szendvicsként, ehetjük valamilyen főzelék mellé, ahogy jól esik. Receptet sokfélét találhatunk az interneten, én most ezt választottam. Az eredeti recept szerint sertéslapockából kellett volna készíteni, de én sertéscombot vettem 🙂 csak azért is! 😛
Íme recept:
Hozzávalók:
- 2 kg sertéscomb egészben (kicsontozva, bőr nélkül)
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 5 dkg barna cukor
- 1/2 dl balzsamecet
- 1 fej hagyma
- 4 dl víz
Elkészítés:
A húst megmossuk és szárazra töröljük. Egy tálban összekeverjük a sót, borsot, kakukkfüvet, barna cukrot. A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón áttörjük a fűszerekhez adjuk. Elkeverjük. A balzsamecetet is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Én nem mértem ki az ecet mennyiségét, annyit adtam hozzá, hogy kenhető massza legyen a fűszerekből.
A húst egy jénai tálba tesszük vagy tepsibe és alaposan mindenhol bekenjük a fűszerrel. Masszírozzuk bele kézzel! A vöröshagymát megpucoljuk, félbe vágjuk és a hús mellé tesszük. A vizet a tepsibe öntjük, majd rátesszük a tetejét vagy alufóliával letakarjuk.
120 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 8 órán keresztül sütjük. Ha esetleg elpárologna a víz sütés közben, mert nem jól zár a jénaink teteje, akkor pótoljuk, hogy a gőzben tudjon a hús nagyon omlósra sülni.
Mikor kész, kivesszük és nagyon óvatosan áttesszük egy másik tepsibe vagy tálcára. Villával szálaira szedjük. Kanállal annyi kisült lét teszünk rá, amennyit jónak tartunk. Összekeverjük.
Káposztasalátával zsemlébe töltve kínáltam szilveszterkor. Új év napján pedig a lencsefőzelékhez kínáltam.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai