Zsuzsi finomságai

  • Kezdőlap
  • Tartalomjegyzék
  • Kapcsolat

Töltött sertésoldalas – nem csak ünnepekre

2017-01-03 by

Új év, új receptek. Remélhetőleg visszatérhetek a főzéshez, sütéshez teljes mértékben. Minden a drága kis pocaklakó Bencémen múlik 🙂 Ez a recept, amit idén elsőként hozok egy olyan szakácstól származik, aki húsimádó. Adrian Richardson neve nem lehet ismeretlen azok előtt, akik nézik a TV Paprika műsorait. Ez a recept a karácsonyi különkiadásából származik és már több éve szemeztem vele. De végre kipróbáltam, bár én kihagytam belőle két dolgot, valahogy nekem nem illett bele 🙂 A tölteléket pedig magában is el lehet készíteni, egy kis baconbe betekerve megsütni, majd meglátjátok miért írom ezt 🙂

Íme a recept:

Hozzávalók:

1 egész sertésoldalas vagy marhaoldalas

Töltelékhez:

  • 500 g sertés darált hús
  • 350 g csirkemáj
  • 400 g húsos szalonna
  • 150 g méz
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 szál zeller
  • 200 g mandula liszt (én sima lisztet szórtam rá, persze nem 200 g-ot)
  • 200 g mazsola (kihagytam)
  • 150 g datolya, kimagozott, apróra vágva (kihagytam)
  • 1 tk zsálya
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só
  • bors

Elkészítés:

Első lépésként az oldalast megmossuk és szárazra töröljük. Utána egy éles késsel közvetlenül a csont felett zsebet vágunk a húsban. Erre megkérhetjük a hentest is, ha nem vagyunk biztosak magunkban. Figyeljünk oda, hogy a tetején ne keletkezzen lyuk, mert ott a töltelék kibuggyanhat sütés közben. A hús üregét sózzuk be, majd tegyük félre, míg elkészítjük a tölteléket.

A sárgarépát és fokhagymát megpucoljuk, a zellert is megtisztítjuk. Majd a sárgarépát és zellert lereszeljük, a fokhagymát apróra vágjuk.

A darált húst egy tálba tesszük. A csirkemájat megtisztítjuk, apróra vágjuk és a húshoz adjuk. Beleöntjük a lereszelt zöldségeket is.

A húsos szalonnát kockákra vágjuk és a tálba tesszük. A petrezselymet és metélőhagymát apróra vágjuk, és zsályával együtt a töltelékhez adjuk. A mézet rácsorgatjuk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd ha van mandulalisztünk, akkor azt, ha nincs, akkor sima lisztet, de abból csak 2-3 evőkanálnyit keverünk hozzá.

Ha szeretnénk, akkor a mazsolát és a datolyát is hozzákeverhetjük, én elhagytam. A tölteléket alaposan összekeverjük, majd az oldalasba töltjük. Ha nem fér bele mind, nem gond, akkor olajozott alufóliába csomagoljuk és a hús mellé tesszük a tepsibe. Én is így tettem.

A hús száját bevarrjuk, ha tudjuk, de tökéletes a hústű is. Én hústűvel zártam össze, amennyire tudtam.

A hús külsejét bekenjük olajjal és alaposan megsózzuk, majd egy rácsos tepsibe tesszük. A tölteléket, ha maradt ki, mellétesszük a fentebb említett módon.

150 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5 órán keresztül sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával fedjük le.

Köretnek salátát, nálam babsaláta (recept később), rizi-bizit vagy sült burgonyát kínálunk.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Posted in: Főételek, Sertésételek Tagged: csirkemáj, darált hús, fokhagyma, húsos szalonna, mandulaliszt, metélőhagyma, méz, petrezselyem, sárgarépa, sertés oldalas, szálzeller, zsálya

Bemutatkozás

Köszöntelek kedves Olvasó! Zsuzsi vagyok, a honlap írója. Jelenleg egy nagyon boldog életszakaszban vagyok, a kisfiammal vagyok itthon, ezért kevesebb receptet tudok hozni. De kérlek, hogy nézz be hozzám minden nap, mert nem tudhatod, mikor leplek meg egy újabb finomsággal :) Sőt mostantól lesznek, korra bontva babáknak is finomságok. Minden recept, melyet itt találsz kipróbált és saját fotóval illusztrált. Ha kérdésed van fordulj hozzám bátran! Kellemes főzést-sütést kívánok!

Kövess facebook-on is!

Kategóriák

Alapanyagok

alma barna cukor burgonya citrom csirkemell csokoládé cukor dió eper fahéj fokhagyma főzőtejszín gomba habtejszín húsos szalonna kakaó kenyérliszt (BL 80) lilahagyma liszt mustár méz nutella olívaolaj paradicsom petrezselyem pirospaprika porcukor póréhagyma rum sajt sertéshús szódabikarbóna sárgarépa sütőpor tej tejföl tojás uborka vaj vanília vöröshagyma zsemlemorzsa zsír élesztő újhagyma

Archívum

Szerződi jogvédelem

A weboldalon található írások és fotók saját termékeim, melyekre a szerzői jogvédelemről szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Engedélyem nélküli felhasználásuk jogi következményt von maga után.

Oldalak

  • Kapcsolat
  • Lépésről lépésre, avagy mit értem el eddig
  • Tartalomjegyzék
  • Ti készítettétek, Tőlem :)
  • Újságba bekerült receptjeim
Blogokról. Neked.

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Bloggerek Világa

http://bloggerek-vilaga.blogspot.com/

Copyright © 2023 Zsuzsi finomságai.

Delicious WordPress Theme by themehall.com