Új év, új receptek. Remélhetőleg visszatérhetek a főzéshez, sütéshez teljes mértékben. Minden a drága kis pocaklakó Bencémen múlik 🙂 Ez a recept, amit idén elsőként hozok egy olyan szakácstól származik, aki húsimádó. Adrian Richardson neve nem lehet ismeretlen azok előtt, akik nézik a TV Paprika műsorait. Ez a recept a karácsonyi különkiadásából származik és már több éve szemeztem vele. De végre kipróbáltam, bár én kihagytam belőle két dolgot, valahogy nekem nem illett bele 🙂 A tölteléket pedig magában is el lehet készíteni, egy kis baconbe betekerve megsütni, majd meglátjátok miért írom ezt 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
1 egész sertésoldalas vagy marhaoldalas
Töltelékhez:
- 500 g sertés darált hús
- 350 g csirkemáj
- 400 g húsos szalonna
- 150 g méz
- 2 közepes sárgarépa
- 2 szál zeller
- 200 g mandula liszt (én sima lisztet szórtam rá, persze nem 200 g-ot)
- 200 g mazsola (kihagytam)
- 150 g datolya, kimagozott, apróra vágva (kihagytam)
- 1 tk zsálya
- ½ csokor petrezselyem
- 1 csokor metélőhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
Első lépésként az oldalast megmossuk és szárazra töröljük. Utána egy éles késsel közvetlenül a csont felett zsebet vágunk a húsban. Erre megkérhetjük a hentest is, ha nem vagyunk biztosak magunkban. Figyeljünk oda, hogy a tetején ne keletkezzen lyuk, mert ott a töltelék kibuggyanhat sütés közben. A hús üregét sózzuk be, majd tegyük félre, míg elkészítjük a tölteléket.
A sárgarépát és fokhagymát megpucoljuk, a zellert is megtisztítjuk. Majd a sárgarépát és zellert lereszeljük, a fokhagymát apróra vágjuk.
A darált húst egy tálba tesszük. A csirkemájat megtisztítjuk, apróra vágjuk és a húshoz adjuk. Beleöntjük a lereszelt zöldségeket is.
A húsos szalonnát kockákra vágjuk és a tálba tesszük. A petrezselymet és metélőhagymát apróra vágjuk, és zsályával együtt a töltelékhez adjuk. A mézet rácsorgatjuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd ha van mandulalisztünk, akkor azt, ha nincs, akkor sima lisztet, de abból csak 2-3 evőkanálnyit keverünk hozzá.
Ha szeretnénk, akkor a mazsolát és a datolyát is hozzákeverhetjük, én elhagytam. A tölteléket alaposan összekeverjük, majd az oldalasba töltjük. Ha nem fér bele mind, nem gond, akkor olajozott alufóliába csomagoljuk és a hús mellé tesszük a tepsibe. Én is így tettem.
A hús száját bevarrjuk, ha tudjuk, de tökéletes a hústű is. Én hústűvel zártam össze, amennyire tudtam.
A hús külsejét bekenjük olajjal és alaposan megsózzuk, majd egy rácsos tepsibe tesszük. A tölteléket, ha maradt ki, mellétesszük a fentebb említett módon.
150 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5 órán keresztül sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával fedjük le.
Köretnek salátát, nálam babsaláta (recept később), rizi-bizit vagy sült burgonyát kínálunk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai