Ma tettem két zacskó főzőtököt a fagyasztóba. Történt ugyanis, hogy egy tök, úgy gondolta, Ő bizony gyorsabban fog nőni, mint a többiek. Ezért, míg a többiek kb. 10 cm-sek, addig ő már elérte teljes nagyságát, sőt már kezdett sárgulni. Nekem sem kellett több, gyorsan lekaptam, nehogy már megöregedjen szegénykém, mikor úgy imádom a belőle készült főzeléket 🙂 Ezért most megosztom veletek a főzőtök eltevési módját.
Íme a főzőtök:

Valószínűleg mindenki így teszi el, bár lehet van más módszer is. Én nem ismerek más módját a főzőtök eltartásának, és nekem ez a módszer egyébként is megfelel 🙂

Hozzávalók:

  • tetszés szerinti mennyiségű főzőtök
  • nejlonzacskó (a tök mennyiségétől függ)
  • kapor (szintén a tök mennyiségétől függ)

Elkészítés:
A tököt megmosom, hogy a port lemossam a héjáról. Ezután egy zöldséghámozóval vagy késsel megpucolom. A két végéből levágok egy kis darabot, majd kettévágom. A tök belsejéből a magokat kivájom. Így elő is készítettem a reszeléshez. Lereszelem. A reszelő olyan mint a sajtreszelő, csak nagyobb lyukakkal. (lásd. fénykép), csíkokra kell reszelni. Miután lereszeltem, 1/2 kg-ként zacskóba teszem, 1-2 megmosott, a gyökerétől megszabadított kaprot teszek mellé. Felcímkézem és mehet a fagyasztóba.

Jó étvágyat a belőle készült főzelékhez, későbbi bejegyzésben olvasható lesz, Én hogyan készítem a tökfőzeléket.

Vélemény, hozzászólás?