Palacsinta! Mit is írhatnék róla. Gyermekkorom kedvence. Nagymamám mindig sütött nekünk, az unokáknak. Mikor ott voltunk nála, sorba álltunk és vártuk, hogy a frissen sült, tűzforró palacsintát a mi tányérunkra tegye. Mindenki kapott egyet-egyet, és boldogan majszolta. Nagyon sokáig nem sütöttem, aztán úgy rákaptam, hogy minden hónapban készül egyszer legalább. Lehet kakaós, lekváros, diós, vagy csak simán üres, mindegyhogy imádom. Most kakaós töltélekkel készült.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- kb. 1 l tej
- 2-3 teáskanál cukor
- csipetnyi só
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet a cukorral, sóval összekeverem. A liszt közepébe mélyedést csinálok, ide ütöm a tojást. Kézi habverővel óvatosan elkezdem keverni a tojást a liszttel, fokozatosan adagolom hozzá a tejet. Nem túl híg tésztát kell kapnom. Le szoktam ellenőrizni, hogy jó-e már.
A palacsintasütőbe 1 ek. olajat teszek, majd felhevítem. Egy szedőkanál segítségével a felforrósított olajba teszek a tésztából, közben mozgatom körkörösen a palacsintasütőt, hogy mindenhol fedje a tészta. Visszateszem a tűzre, és megsütöm először az első oldalát, majd megfordítom és megsütöm a másik oldalát is. Ha ez után úgy látom, hogy sűrű a tészta, akkor még öntök hozzá tejet. És kisütöm az összes palacsintát.
Most cukrozott kakaóval töltöttem meg, de lehet lekváros, fahéjas, diós palacsintát is készíteni. Ki milyet szeretne.
Jó étvágyat!