Nagyon-nagyon finom. Nem is gondoltam, hogy ennyire finom a házilag készített májgombóc. Bár azt be kell vallanom, hogy csakis csirkemájból készítem, mert a sertés májat semmilyen formában nem eszem meg, na jó májkrémként a boltit. De ennyi 🙂 Viszont ez, hát többször is fogok készíteni belőle, mert isteni finom lett maga a leves is, de a gombóc, hát az valami elmondhatatlanul finom.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
Leveshez:
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db nagy petrezselyemgyökér – fehérrépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 szelet zellergumó
- 1 szelet karalábé
- 1 db burgonya
- ízlés szerint só
- 5 db kelbimbó
- 3 db karfiolrózsa
- 2 marék zöldborsó
- 1 nagy teáskanál ételízesítő
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- 1 késhegynyi őrölt fekete bors
- 3 l víz
- 25 dkg leves tészta (eperlevél)
Májgombóchoz:
- 4 db csirkemáj
- 1 db tojás
- 1 szelet kenyér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csapott kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál só
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk tetszőlegesen, jól megmossuk. Egy fazékba tesszük (a borsó, karfiol és kelbimbó kivételével) mindet, majd fűszerezzük a sóval, borssal, ételízesítővel. Felöntjük a vízzel. Majdnem teljesen puhára főzzük.
Amíg a leves fől, elkészítjük a májgombócot. A kenyeret vízbe áztatjuk. A csirkemájat megtisztítjuk, botmixerrel pürésítjük (nem étvágygerjesztő a látvány, de nagyon finom lesz a végeredmény). A petrezselyemzöldjét felaprítjuk. A májhoz keverjük a tojást, a kinyomkodott kenyeret, az összeaprított petrezselyemzöldet és a fűszereket (só, bors) ízlés szerint. Jól elkeverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a zsemlemorzsát, de csak annyit, hogy kiskanállal szaggatható állagú legyen.
A majdnem teljesen megpuhult zöldségekhez hozzáadjuk a kelbimbót, karfiolrózsákat és a borsót, majd puhára főzzük. A közben elpárolgott vizet pótoljuk. Ha szükséges sózzuk. A májgombócalapot kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Kb. 10 percig főzzük. Egy késsel kettévágunk egyet, és megnézzük megfőlt-e. Ha kész, tálalhatunk. Frissen kifőzött levestésztával (eperlevél) kínáljuk.
Jó étvágyat!