Nem emlékszem, hogy ettem volna valaha is mákos gubát :S, de mivel szeretem a mákot, gondoltam elkészítem. A receptet egy megbízható helyről vettem, olyan helyről, ahol még sosem csalódtam. Így tuti a siker. Én készítettem mellé egy kis vanília sodót is, így sokkal finomabb.:)
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 10 db kifli (legjobb a kicsit szikkadt)
  • 9 dl tej
  • 1 vanília rúd vagy 2 cs. vaníliás cukor
  • 7 dkg Rama + egy kevés a tepsi vajazásához
  • 7 ek. méz
  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db citrom reszelt héja vagy 2 kk. szárított citromhéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg (elhagyható)

Elkészítés:

A  kifliket karikákra vágom és egy tálba teszem. A tejet, a Ramát, a mézet és a vanília rúd kikapart belsejét a rudal együtt egy lábasba teszem és felforralom. Mikor felforrt eltávolítom belőle a vanília rudat, majd ráöntöm a kiflikre. Óvatosan összekeverem, hogy minden kiflikarika magába szívhassa az ízesített tejet.
A mákot összekeverem a cukorral, citromhéjjal és a szegfűszeggel. Ráöntöm a kiflikarikákra és ezt is nagyon óvatosan összekeverem, hogy mindenhol bevonja a mák.
Egy jénait kivajazok vékonyan, beleöntöm a kész gubát és előmelegített sütőbe teszem. Nem kell sokáig sütni, csak addig míg a teteje megpirul.

A vanília sodót elkészítem az itt leírtak szerint. Annyit szeretnék hozzátenni a vanília sodó receptjéhez, hogy egy kicsit hígabbra készítettem, mint szoktam. A lisztből 1 dkg-al kevesebbet tettem bele.

Egy szedőkanál segítségével a meleg gubából egy tányérra halmozok egy adagot, majd vanília sodóval meglocsolom és így kínálom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?