Mikor megosztottam Veletek a Szilvás gombócom receptjét megígértem, hogy hozom a Gölődin leves receptjét is. Kicsit sokára, de azért meghoztam.Isteni finom, gyorsan készen van és laktató. Régen Nagymamám mindig ezt készített levesként, mikor szilvás gombóc volt a menü. Akkor bevallom töredelmesen “utáltam”, de most már imádom 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 karika karalábé
- 1-2 karika zeller
- 6-7 nagy szem burgonya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (fehér és fekete)
- ízlés szerint ételízesítő
- 1 leveskocka (elhagyható)
- kevés liszt (annyi amennyit a burgonya felvesz)
- kevés zsír vagy olaj
- 2 kk. pirospaprika
Elkészítés:
A sárgarépát és zöldséget karikákra vágom. A karalábét, zellert és burgonyát kockákra. Jól megmosom, majd egy fazékba teszem, fűszerezem (kivéve a pirospaprika). Addig főzöm, míg a burgonya megpuhul annyira, hogy össze tudjam törni. Kiszedem a burgonyát (pár kockát benne hagyok a levesben) és még melegen összetöröm, majd kihűtöm. Sózom, majd annyi lisztet teszek hozzá, amennyit a burgonya felvesz. Kis gombócokat formálok belőle, majd beleteszem a levesbe, megfőzöm.
Az olajat felhevítem, majd egy kicsit lehűtöm és belekeverem a pirospaprikát. Csak annyira hűtöm le, hogy ne legyen forró, mert különben megég a pirospaprika. Ezt a keveréket ráöntöm a levesre, összeforralom és kész.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Marika
fincsi lehet
Zsuzsi
De még mennyire 🙂