87e8a2b3e2ec7eb73f16111c3d57b4bb

Forrás: itt


Hasznos tippek tároláshoz

 • A polcokon elől tartsuk a leggyakrabban használt élelmiszereket, ahol könnyen elérhetőek. Az újonnan vásárolt termékeket tegyük a korábban vett élelmiszerek mögé.
 • Tartsuk egy helyen az egynemű hozzávalókat: a sütéshez használt ételeket; a tésztákat; a gabonaféléket és a rizst; az olajat és az ecetet; a szárított és egyéb fűszereket.
 • Rendszeresen ellenőrizzük és pótoljuk a kifogyóban lévő élelmiszereket. Dobjunk ki minden olyan alapanyagot, amelynél rovarok jelenlétére utaló jeleket látunk.
  Rovarok: Ha észrevesszük, hogy molyok vannak a kamrában, vagy zsizsiket találunk például a lisztben, dobjuk ki az összes olyan terméket, amelynek a csomagolásán pókhálót vagy apró lyukakat fedezünk fel. A többi élelmiszert (a bontatlanokat is) tegyük 48 órára a mélyhűtőbe – így az esetleg bennük lévő peték elpusztulnak. Ezután tegyük az élelmiszereket zárt üvegedénybe, hogy megvédjük őket a rovarok újabb támadásától, ugyanis a zsizsik átrágja magát a műanyag csomagoláson.
 • Egymásra rakható tárolódobozokkal használhatjuk ki a legjobban a helyet a polcokon, de beszerezhetünk polcra erősíthető, illetve egymásba rakható rácsos tárolókat is.

Gyümölcsök és zöldségek tárolás

 

osz_tel_gyumolcs

Forrás: itt

 

Némelyiket szobahőmérsékleten kell tárolni, ilyen a paradicsom, hogy kiteljesedjen az íze vagy az avokádó, hogy megpuhuljon. A legtöbb gyümölcsöt a hűtőn kívül tárolhatjuk, kivéve a bogyósokat. A hagyma, a burgonya és a gyökérzöldségek a sötét, hűvös helyet szeretik. A narancsot és citromot legjobb, ha puha papírba göngyöljük.

 • Hűtőszekrénybe valók: bogyós gyümölcsök, zöldpaprika, sárgarépa, zeller, uborka, szőlő, zöldbab, zöld-fűszerek, póréhagyma, gomba (papírzacskóban), retek, zöldsaláta, cukkini.
 • Hűtés nélkül tarthatók: avokádó, fokhagyma, hagyma, burgonya, sütőtök, édesburgonya, paradicsom.
 • Gyümölcskosárban tárolandók: alma, banán, kivi, mangó, körte és a csonthéjasok.

 

Mi meddig tartható el a hűtőben?

 • Bacon: 1 hét
 • Egytálételek, curryk és raguk: 2-3 nap
 • Felvágottak: 1 hét
 • Főtt rizs: 1-2 nap
 • Főtt zöldségek, tészta és gabonafélék: 1-2 nap
 • Levélzöldségek, saláta és puha gyümölcsök: 2-3 nap
 • Nyers hal: 2 nap
 • Nyers hús: 3 nap
 • Sajt, tojás és tej: 1 hét
Tipp: Ha a tojássárgára vizet, akár 5 napig is eltartható a hűtőszekrényben. 
 
Tejtermékek
 
Csak a lejárati időn belül szabad felhasználni. A sajtokat a hűtőszekrény legmagasabb hőmérsékletű részét tároljuk (fölső polc, ajtó). Tegyük őket műanyag dobozba vagy csomagoljuk alufóliába – ne használjunk frissen tartó fóliát, mert a sajt felülete megpenészedhet. A tejszínt, a krémsajtot, a tejfölt és a joghurtot mindig lefedve tároljuk, a dobozos tejet pedig az ajtóban. A tojást tegyük a legfelső polcra vagy az ajtón lévő tojásrekeszbe.
 
Halak
 
A legjobb, ha a vásárlás napján elfogyasztjuk, de ha ez nem lehetséges, papírtörlővel töröljük szárazra, tegyük tányérra, és fedjük le frissen tartó fóliával. A hűtő alsó részében tároljuk, és lehetőleg 24 órán belül használjuk fel.
 
Húsok
 
A nyers húsokat azonnal tegyük a hűtőbe, eredeti, lezárt csomagolásukban vagy tányérra helyezve és frissen tartó fóliával beborítva. Ügyeljünk rá, hogy a nyers húsok ne érintkezzenek a főtt ételekkel.
A szeletelt húskészítményeket, mint a sonka és a szalámi a nyers húsoktól elkülönítve kell tartani.
Felbontás után a bacont zárt dobozba kell tárolni, és néhány napon belül el kell fogyasztani.
A nagyobb darab sonka ennél tovább is eláll, ha ecetbe mártott muszlinkendőbe csomagoljuk.
 
Zöldségfélék
 
A friss zöldségeket és salátaféléket a hűtőszekrény zöldségrekeszében tároljuk, amely több fokkal hűvösebb, mint a felső rész, továbbá a páratartalom is nagyobb benne.
A zöld-fűszereket egy pohár vízbe állítva tárolhatjuk a hűtőajtó polcán. Durvára összevágva, nedves papírtörlőbe csomagolva a zöldségrekeszbe is tehetjük őket.
 

Hasznos tanácsok

 • Ne pakoljuk túlságosan tele a hűtőt. A levegőnek folyamatosan cirkulálnia kell, hogy a hűtés kell hatékonyságú legyen.
 • Soha ne tegyünk forró ételt a hűtőszekrénybe, mert megemeli a belső hőmérsékletet. Várjuk meg, amíg az étel teljesen kihűl.
Tipp: Az edényt hideg vízbe állítva, gyorsabban kihűthetjük az ételt.
 
 
Forrás: A takarékos család szakácskönyve.
 

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?