Itt a cseresznyeszezon. Az idén újból indított nyereményjátékot Nagykörű tortája a facebook-on. Tavaly terveztem, hogy benevezek, de nem jött össze. Viszont az idén már igen. Ezért készült ez a rém egyszerű, de annál finomabb, és nagyon mutatós torta. Mert nem mindig a különleges a legjobb 🙂
Az elkészítése is egyszerű, nem bonyolult, csak a piskótatekercsre kell figyelni.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Piskótatekercshez:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 ek. víz
- 4 tojás
- 2 ek. baracklekvár
Krémhez:
- 50 dkg túró
- 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 nagy marék magozott cseresznye (vagy ízlés szerint)
- 8 ek. cukor
- 4 dl tej
Díszítés:
- 1 dl habtejszín
- 2 cseresznye szem, egyben szárral együtt
- jól megmosott cseresznyelevél
Elkészítés:
A piskótatekercset készítjük el elsőnek. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és vízzel fehéredésig keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és kanalanként belekeverjük a cukros masszába, majd a vége felé a fehérjéből 1-2 evőkanállal hozzákeverünk, a könnyebb keverés érdekében. A megmaradt tojásfehérjét óvatosan belekeverjük. Egy tepsit és egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tészta negyed részét a tortaformába öntjük, elkenjük, a maradék háromnegyed részt a tepsibe. Szépen elkenjünk, majd megsütjük a tésztalapot. Míg sül egy konyharuhát bevizezünk, kiterítjük és meghintjük kristálycukorral. A megsült piskótalapot ráfektetjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a konyharuhával együtt feltekerjük, így hagyjuk teljesen kihűlni. A tortaformában levő tésztát is megsütjük, majd teljesen kihűtjük, félretesszük.
A piskótatekercset kitekerjük, megkenjük a baracklekvárral, majd újból összetekerjük, de most konyharuha nélkül :). Kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Egy kerek tálat (nekem egy üvegtál) kibélelünk folpackkal, úgy hogy, túl lógjon a tálon, mert ezzel fogjuk lezárni a tálat, majd ebbe szépen sorban, hogy lehetőleg ne maradjon hézag köztük lerakjuk a piskótatekercseket. Ha marad piskótánk, akkor a tekercsek közötti hézagot kitölthetjük vele. Félretesszük, míg elkészítjük a krémet.
A krémhez a pudingport elkeverjük 4 evőkanál cukorral, felöntjünk egy kevés tejjel, csomómentesre kikeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a jó nagy maréknyi cseresznyét, majd folyamatos keverés mellet megfőzzük. A túrót villával összetörjük, majd a kész pudinghoz keverjük. Ezt a krémet betöltjük az előkészített piskótatekercsekkel kirakott tálba. A tetejét (ami majd az alja lesz) kirakjuk pár szem cseresznyével, majd lezárjuk a kerek piskótalappal. Becsomagoljuk a lelógó folpackkal, és pár órára a hűtőbe tesszük dermedni.
A teljesen lehűlt süteményt egy tortatálra borítjuk. A legegyszerűbb, ha leszedjük a tetejéről a folpackot, majd a tortatálat ráhelyezzük a tetejére, és együtt átfordítjuk. Ezután leemeljük róla a tálat és a folpackot is leszedjük.
A tejszínt habbá verjük, csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, majd körben egymás mellé nyomva a habot díszítjük a torát. Nyomunk egy kis tejszínhabot a tetejére is, ebbe ültetjük a cseresznyeszemeket, majd díszítjük a cseresznyelevelekkel.
Jó étvágyat!
Izzi88
Szia!
Látom nem friss már ez a bejegyzésed de remélem válaszolsz!
Igazából csak annyi kérdésem lenne,így a folyamat vége felé,hogy mi célból kellett a konyharuhát benedvesíteni majd megszórni kristálycukorral?
Mert ugyanis a piskóta tészta háromnegyede rá ragadt a konyharuhára… persze az ember már csak akkor okos mikor a “baj” megtörtént és kezd el más oldalakat is olvasni,ahol a cukorról szó sem esik csak konyharuháról…
Felvillanyozva várom válaszod,vajon mit ronthattam el.
Üdvözlettel:
Izzie
Zsuzsi
Kedves Izzie!
Azért szoktam cukrozott konyharuhába tekerni, mert îgy nem szárad ki a piskóta és könnyebb is feltekerni, kevésbé törik. De írok majd egy megjegyzést, mert akár fel lehet tekerni sütőpapírral is.
Nekem is a konyharuhához szokott tapadni a felső rétege a piskótának, de ez nem szokott gond lenni. Remélem ettől függetlenül azért sikerült tekercsnek megcsinálni, mert igazán finom ez torta.
Üdv: Zsuzsi