Ebben a bejegyzésben szeretnék segítséget nyújtani minden kezdő háziasszonynak, aki még nem panírozott és valamilyen úton-módom nem is látta még sehol sem. Bár ilyen biztosan kevés akad 🙂 Egyáltalán nem nagy ördöngösség, viszont nagyon finom étel lesz belőle. Panírozni szinte bármit panírozhatunk. Sertés hús szeletet, csirke mellet,- szárnyat,- combot, akár zöldségeket is: karfiol, karalábé, sárgarépa, cukkini, patisszon, sőt még sajtot is. 
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • hús vagy zöldség
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Ha sertés húsból készítjük, akkor vásárláskor felszeleteltetjük a hentessel, de magunk is felszeletelhetjük otthon. Panírozás előtt kiklopfoljuk, majd besózzuk és állni hagyjuk.
Ha csirkehúsból készítjük, akkor már más a helyzet. A csirkemellet nagyon gyengéden kiklopfoljuk, majd sózzuk és állni hagyjuk. Ha csirke combot vagy szárnyat szeretnék rántani, akkor a panírozás előtt megfőzzük sós vízben.
Ha zöldségekből készítjük, szintén meg kell főzni (karfiol, karalábé, sárgarépa) panírozás előtt, kivéve a patisszont és a cukkinit.
A sajtnál nagyon vigyázni kell, és duplán kell panírozni. Ez azt jelenti, hogy liszt-tojás-liszt-tojás-zsemlemorzsa, és így biztosan nem folyik ki sütés közben a sajt.

A panírozás menete:

A lisztet és a zsemlemorzsát egy-egy tányérba tesszük, a tojást egy másik tányérban kevés sóval jól felverjük.
A panírozni kívánt húst vagy zöldséget először a lisztben forgatjuk meg, hogy mindenhol jól bevonja.
A felesleges lisztet lerázzuk róla, majd a tojásba tesszük, ott is átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja, mert a tojásban fog “megkapaszkodni” a zsemlemorzsa.
A tojás felesleges részét lecsöpögtetjük, majd a zsemlemorzsában meghempergetjük. Félretesszük, míg az összes hússal, zöldséggel nem végzünk.

Sütés:

Bő mennyiségű olajat hevítünk, ami éppen ellepi, majd a húst kis lángon megsütjük benne. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala szépen megpiruljon. A hús sütési ideje függ a vastagságtól és a hús fajtájától is, na meg, hogy nyers vagy főtt. A sertés húst hosszabb ideig kell sütni, mint a csirkemellet. Viszont a főtt csirkecombot, szárnyat és zöldségeket rövidebb ideig.
Én addig szoktam süti kis lángon, míg a panír eléri a kívánt színt mindkét oldalán.

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?