Ebben a bejegyzésben szeretnék segítséget nyújtani minden kezdő háziasszonynak, aki még nem panírozott és valamilyen úton-módom nem is látta még sehol sem. Bár ilyen biztosan kevés akad 🙂 Egyáltalán nem nagy ördöngösség, viszont nagyon finom étel lesz belőle. Panírozni szinte bármit panírozhatunk. Sertés hús szeletet, csirke mellet,- szárnyat,- combot, akár zöldségeket is: karfiol, karalábé, sárgarépa, cukkini, patisszon, sőt még sajtot is.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- hús vagy zöldség
- liszt
- tojás
- só
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Ha sertés húsból készítjük, akkor vásárláskor felszeleteltetjük a hentessel, de magunk is felszeletelhetjük otthon. Panírozás előtt kiklopfoljuk, majd besózzuk és állni hagyjuk.
Ha csirkehúsból készítjük, akkor már más a helyzet. A csirkemellet nagyon gyengéden kiklopfoljuk, majd sózzuk és állni hagyjuk. Ha csirke combot vagy szárnyat szeretnék rántani, akkor a panírozás előtt megfőzzük sós vízben.
Ha zöldségekből készítjük, szintén meg kell főzni (karfiol, karalábé, sárgarépa) panírozás előtt, kivéve a patisszont és a cukkinit.
A sajtnál nagyon vigyázni kell, és duplán kell panírozni. Ez azt jelenti, hogy liszt-tojás-liszt-tojás-zsemlemorzsa, és így biztosan nem folyik ki sütés közben a sajt.
A panírozás menete:
A lisztet és a zsemlemorzsát egy-egy tányérba tesszük, a tojást egy másik tányérban kevés sóval jól felverjük.
A panírozni kívánt húst vagy zöldséget először a lisztben forgatjuk meg, hogy mindenhol jól bevonja.
A felesleges lisztet lerázzuk róla, majd a tojásba tesszük, ott is átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja, mert a tojásban fog “megkapaszkodni” a zsemlemorzsa.
A tojás felesleges részét lecsöpögtetjük, majd a zsemlemorzsában meghempergetjük. Félretesszük, míg az összes hússal, zöldséggel nem végzünk.
Sütés:
Bő mennyiségű olajat hevítünk, ami éppen ellepi, majd a húst kis lángon megsütjük benne. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala szépen megpiruljon. A hús sütési ideje függ a vastagságtól és a hús fajtájától is, na meg, hogy nyers vagy főtt. A sertés húst hosszabb ideig kell sütni, mint a csirkemellet. Viszont a főtt csirkecombot, szárnyat és zöldségeket rövidebb ideig.
Én addig szoktam süti kis lángon, míg a panír eléri a kívánt színt mindkét oldalán.
teller-cake
Nagymamám gyakran készített panírozott főtt tojást, a félbe vágott tojásokat panírozta. Ettél már ilyet, én imádom? 🙂
Gyáfrás Zsuzsi
Még nem, de jól hangzik. és a sárgája nem esik ki panírozás közben? 🙂
teller-cake
Nem jellemző, vigyázni kell rá közben de aztán a sütés egyben tartja! 🙂
Gyáfrás Zsuzsi
Na akkor majd kipróbálom karácsonykor úgy is lesz rántott étel 🙂 Köszi az ötletet.