Finom csirkemell, kell ennél több? Ja persze, még egy pár hozzávaló, hogy ízletes csirkeropogóst kapjunk 🙂 Ma Szerbiába megyünk enni, Velem tartotok? 🙂 Tökéletes gyermekeknek, imádni fogják a finom, omlós csirkét a ropogós bundában. Lehet krokett, de lehet pogácsa alakúra formázni, bár szerintem csak a képzelet szab határt.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt, húsos szalonna
- 2,5 dkg vaj
- petrezselyem ízlés szerint (2-4 ek.)
- 3 kisebb burgonya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 tojás
- zsemlemorzsa a panírozáshoz (ha szükséges a keverékbe is)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd ledaráljuk vagy nagy apróra összevágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk. A szalonna bőrét eltávolítjuk, a húsát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet is megmossuk, szárazra töröljük, majd felaprítjuk.
Tipp: a fokhagymát úgy szoktam apróra darabolni, hogy a kést lapjára fordítva összenyomom, majd az így kapott fokhagymát apróra darabolom. Így könnyebb, nem csúszik el, de persze fokhagymanyomón is át lehet nyomni.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük a hagymákat és a szalonnát. Kb. 3 percig pirítjuk, míg a hagyma megpuhul, a szalonna megbarnul. Hozzáadjuk a csirkehúst és addig főzzük, míg teljesen átfő. Ekkor egy tálba tesszük, hagyjuk kicsit hűlni.
A burgonyát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk húsos keverékhez. Belekeverjük a petrezselymet is és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kóstoljuk meg! Ezután hozzákeverjük a tojást, majd ha szükséges, tehát nem áll össze a keverék, akkor zsemlemorzsát teszünk hozzá. Nekem 1 ek. zsemlemorzsa kellett.
Előkészítjük egy tálba a zsemlemorzsát, majd a masszából kis kroketteket vagy pogácsákat formázunk, amit a zsemlemorzsában megforgatunk.
Olajat hevítünk, majd ropogósra sütjük. Lehet bő olajban sütni, mint a rántott húst, de lehet kevés olajon pirítani is. Következőleg kipróbálom, de szerintem sütőben is meg lehet sütni.
Ízlés szerint kínálhatunk mellé sült vagy tört burgonyát, rizi-bizit vagy salátát.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Pompás piknikötletek
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai