Lusta vasárnap volt a hétvégén, ami azt jelenti, hogy későn kelés, lustálkodás 🙂 De ettől még persze enni kell, tehát a fagyasztóban kallódott már 2-3 hete két szép sertésszűz, így gondoltam, készítek belőle valamit. Megnéztem mi van otthon, összekevertem, beletöltöttem, megsütöttem és az összes falatot megettük. A burgonyapüré, mint köret megvolt, de szerettem volna valami mást is. Így jött a csicsókapüré ötlete, savanyúságot pedig nem akartam bontani, így a lilakáposzta mellett döntöttem. Semmi flancolás, csak egy könnyű, finom vasárnapi ebéd, ami inkább vacsora lett nálunk, mivel a lustálkodás helyett kimentünk udvart rendezni a Párommal 🙂
De lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 2 szép sertésszűz (a súlyát nem tudom, de mindenki válasszon kedvére a hentesnél)
Töltelék:
- 1 doboz gomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2-3 ev. tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint piros, kaliforniai paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt, fekete bors
- ízlés szerint ételízesítő
- 1 fakanálnyi zsír
Csicsókapüré:
- 1/2 kg
- ízlés szerint bors
- csicsóka (kis adag lesz belőle)
- 3 fakanálnyi vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Lila káposzta:
- lilakáposzta (csak annyit vágjunk fel, amit elfogyasztunk, hűtőben sokáig eláll)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A töltelékhez a gombát lecsepegtetjük, a petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük a gombát a zölddel, majd hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. Hosszában felvágjuk úgy, hogy egy nagy szelet legyen belőle. (fázisképen látszik). Kicsit kiklopfoljuk, nem nagyon, csak hogy legyen hely a tölteléknek. A tölteléket felét az egyik, a másik felét a másik közepére halmozzuk hosszában. A kaliforniai paprikából csíkokat vágunk, és a töltelék tetejére tesszük. (Akár bele is kockázhatjuk a töltelékbe, ha nagyon szeretjük.) Most pedig összefogjuk és hústűvel, annak hiányában fogpiszkálóval összetűzzük úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. A húst megszórjuk kevés sóval és borssal.
Egy tepsit/jénait a zsírral kikenünk, fűszerezzük az ételízesítővel és borssal, majd beletesszük a húst. Alufóliával letakarjuk és az előmelegített sütőbe toljuk 1 és 1/2 órára. Ezután levesszük róla a fóliát és még 15 percre vagy annyi időre visszatesszük, míg szépen megpirul a hús. Ferdén szeletelve kínáljuk.
A csicsókapüréhez megpucoljuk és megmossuk a csicsókát. Feldaraboljuk kis kockákra, majd sós vízben puhára főzzük. Hamarabb megfől, mint a burgonya. A vizet leszűrjük róla, majd a vajat hozzáadva összetörjük, pürésítjük. Ízesítjük sóval, borssal.
A lilakáposztából akkora darabot vágunk le, amit elfogyasztunk egyszerre. Csíkokra vágjuk, majd lesózzuk, hagyjuk állni pár percig, majd még finom, ropogósan kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai