A burgonya egy olyan zöldség, melyből számtalan féle étel készülhet. Ízletesebbnél-ízletesebb, és mutatósabbnál-mutatósabb fogások. Ez most egy nagyon egyszerű fogás, mely a partikon nagyon jó szolgálatot tehet. Kicsit tartottam az elkészítésétől, mivel a burgonyán és az ízesítőkön kívül semmi más nem kell hozzá. Féltem, hogy szétesik, de szerencsére nem. Azt nem mondom, hogy ne kell óvatosan bánni vele, míg el nem készül, de azért nem vészes. És a mini szendvicsek mellett nagyon jól mutatott. 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Rösztihez:
- 45 dkg burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 cs. kávéskanál őrölt gyömbér vagy 2,5 cm friss gyömbér
- olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Díszítés:
- tejföl
- snidling
Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón áttörtjük. Ha friss gyömbért használunk, akkor megpucoljuk és lereszeljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, beletesszük a gyömbért és a fokhagymát, majd állandóan kevergetve megpirítjuk, de vigyázzunk, meg könnyen megég a fokhagyma. Ha kész egy tálba tesszük.
A burgonyát megpucoljuk és lereszeljük egy szűrőbe. A felesleges folyadékot kinyomkodjuk belőle és a fokhagymához keverjük. Ízesítjük sóval, borssal. 8 golyót formázunk belőle, melyeket ellapogatunk.
2 evőkanál olajas hevítünk egy serpenyőben és és lapát segítségével beletesszük a kissé ellapogatott burgonyát. A serpenyőben még tovább lapítjuk, és szép, formás kis rösztiket kapjunk. Kb. 4-5 cm átmérőjűeket. Addig sütjük míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk. Kis lángon süssük, hogy a közepe is át tudjon sülni, a külseje pedig ne égjen meg.
A díszítéshez a snidlinget apróra vágjuk, legegyszerűbb egy ollóval. Egy kiskanál tejfölt teszünk a rösztire, megszórjuk a snidlinggel, majd melegen vagy hidegen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai